WPC - viskas apie išrūgų baltymų koncentratą

Išrūgų baltymų miltelių pagrindu pagaminti baltyminiai maisto papildai yra itin populiarūs tarp tų, kurie reguliariai lankosi sporto salėje, kad išvystytų raumenų masę ir jėgą. Maisto papildų rinkoje galima rasti kelių rūšių išrūgų baltymų preparatų, įskaitant labiausiai paplitusį išrūgų baltymų koncentratą. Taigi išsiaiškinkime, kas yra išrūgų baltymų koncentratas, kokia jo nauda ir kada geriausia jį vartoti.
- Kas yra išrūgų baltymų koncentratas?
- Kaip gaminamas išrūgų baltymų koncentratas ir kaip jis naudojamas?
- Trumpa WPC apžvalga
- Kokia reguliaraus WPC vartojimo nauda?
- Kada geriausia vartoti WPC ir kaip jį dozuoti?
- WPC - kontraindikacijos
Kas yra išrūgų baltymų koncentratas?
Karvės piene yra maždaug 3,3 % visų baltymų, kuriuos sudaro 80 % kazeino ir 20 % išrūgų baltymų. Tačiau išrūgų baltymus sudaro β-laktoglobulinai, α-laktalbuminas, galvijų serumo albuminas (BSA), imunoglobulinai, laktoferinas, transferinas ir daug mažesnių baltymų bei fermentų (pvz., laktoperooksidazė, lizocimas). Išrūgos - tai skystis, susidaręs sutraukus karvės pieną, šviežio sūrio, minkštų, puskiečių ir kietųjų sūrių gamybos šalutinis produktas. Išrūgų baltymų koncentratas (WPC) yra produktas, kuriam būdingas 30-80 % baltymų kiekis. Yra net trys WPC pogrupiai, t. y. mažas (iki 45 %), vidutinis (iki 60 %) ir didelis (60-80 %) baltymų kiekis produkte. Iš trijų rūšių išrūgų baltymų preparatų (koncentrato, izoliato ir hidrolizato) WPC yra pigiausi, juose paprastai būna apie 80 % baltymų ir nedidelis kiekis angliavandenių (apie 7 %) bei riebalų (4-8 %).
Kaip gaminamas išrūgų baltymų koncentratas ir kaip jis naudojamas?
Šiuo metu išrūgų baltymų koncentratas gaunamas žemos temperatūros ultrafiltracijos būdu, taikant metodą, kuriuo iš pasterizuotų išrūgų pašalinami nebaltyminiai komponentai. WPC pasižymi geromis geliuojančiomis, emulsinėmis ir vandenį surišančiomis savybėmis. Be to, išrūgų baltymų koncentratas padidina daugelio maisto produktų, į kuriuos jo dedama, maistinę vertę. Išrūgų baltymų koncentrato maistinė vertė yra panaši į vištos kiaušinio baltymo maistinę vertę, todėl ji yra didesnė nei pieno miltelių maistinė vertė. Tai reiškia, kad išrūgų baltymų koncentratas yra puikus nugriebto pieno miltelių pakaitalas. Todėl WPC naudojamas maisto koncentratų, šaldytų desertų, raugintų pieno gėrimų ir kitų gėrimų (ypač daug baltymų turinčių gėrimų) gamyboje ir net kaip vytintos mėsos receptūrinis priedas.
Trumpa WPC apžvalga
Išrūgų baltymų miltelių pagrindu pagaminti baltyminiai maisto papildai yra vieni iš plačiausiai vartojamų maisto papildų pasaulyje tiek tarp sportininkų, tiek tarp mėgėjų. Australijos sporto institutasbaltymines maistines medžiagas (įskaitant WPC) priskiria A kategorijai, kuriai priklauso tik medžiagos, kurių poveikis sportui yra gerai dokumentuotas. Baltyminis papildas, kurio sudėtyje yra išrūgų baltymų koncentrato, pasižymi didele biologine verte, geru virškinamumu ir lengvu pasisavinimu. Be to, WPC išsiskiria dideliu šakotosios grandinės aminorūgščių (BCAA), tarp kurių yra izoleucino, leucino ir valino, kiekiu. Vienoje porcijoje (30 g) išrūgų baltymų koncentrato pagrindu pagaminto baltyminio maisto papildo vidutiniškai yra 24 g baltymų, 2 g angliavandenių (daugiausia laktozės) ir 1-2 g riebalų bei 115 kcal. Išrūgų baltymai laikomi pranašesniais už kitus tirtus baltymus daugiausia dėl didelio leucino kiekio ir greitos šakotosios grandinės aminorūgščių virškinimo ir įsisavinimo kinetikos.
Kokia reguliaraus WPC vartojimo nauda?
Tyrimai parodė, kad reguliariai vartojant baltyminį papildą, kurio pagrindą sudaro išrūgų baltymų koncentratas, didėja raumenų masė ir jėga, o dar labiau - žmonėms, kurie reguliariai treniruojasi sporto salėje. Aukštos kokybės WPC dėl didelio leucino ir kitų nepakeičiamųjų aminorūgščių kiekio veiksmingai atkuria, palaiko ir sintetina skeleto raumenų baltymus. Dabartiniai tyrimai aiškiai rodo, kad išrūgų baltymų papildai (įskaitant WPC) teigiamai veikia kūno sudėtį, nes skatina liesos kūno masės vystymąsi ir kartu mažina kūno riebalų masę, liemens apimtį ir KMI (ypač jei žmogus reguliariai treniruojasi jėgos treniruotes ir kontroliuoja su maistu suvartojamų kalorijų kiekį). Reguliarus WPC įtraukimas į mitybą suaktyvina anabolinius procesus visame organizme ir gali pagreitinti atsigavimą po treniruotės po intensyvių jėgos treniruočių. Be to, dažnas WPC vartojimas gali sumažinti gliukozės kiekį kraujyje, slopinti apetitą ir padidinti sotumo jausmą, taip pat neutralizuoti sarkopenijos (skeleto raumenų masės, jėgos ir galios mažėjimo su amžiumi) atsiradimą ir palengvinti vėžio kacheksijos simptomus.
Kada geriausia vartoti WPC ir kaip jį dozuoti?
Išrūgų baltymų koncentratas gali padėti reguliariai sportuojančiam žmogui patenkinti padidėjusį paros baltymų poreikį, nes tai patogus, greitai paruošiamas ir labai patrauklaus skonio maistas, ypač po treniruočių. Tyrimai parodė, kad labiausiai jėga ir raumenų masė padidėja, kai baltymų gaunama iš karto po treniruotės (pvz., iki 2 val. po sunkiosios atletikos). Atsižvelgiant į optimalų leucino kiekį patiekale, vienoje išrūgų baltymų koncentrato pagrindu pagaminto baltyminio papildo porcijoje turėtų būti ne mažiau kaip 20 g baltymų. Optimali porcija didžiajai daugumai žmonių yra 1-2 šaukšteliai išrūgų baltymų koncentrato, pavyzdžiui, pirmam valgymui po sunkiosios atletikos treniruotės. Verta paminėti, kad WPC taip pat puikiai tiks kaip priedas prie rytinių avižinių dribsnių ar vakarinio vaisių kokteilio.
WPC - kontraindikacijos
Pagrindinė išrūgų baltymų koncentrato vartojimo kontraindikacija yra diagnozuota alergija karvės pieno baltymams. WPC sudėtyje taip pat yra nedidelis kiekis laktozės, todėl žmonės, netoleruojantys pieno cukraus ir (arba) turintys virškinimo trakto sutrikimų (pvz., dirgliosios žarnos sindromą (IBS), plonosios žarnos bakterijų peraugimą (SIBO), uždegimines žarnyno ligas), turėtų vengti vartoti tokių baltymų papildų. Be to, išrūgų baltymų koncentratas kai kuriems žmonėms gali paaštrinti veido ir liemens spuogų pažeidimus.
Šaltiniai:
-
West DWD, Abou Sawan S, Mazzulla M ir kt.: Whey Protein Supplementation Enhances Whole Body Protein Metabolism and Performance Recovery after Resistance Exercise: A Double-Blind Crossover Study. Nutrients. 2017 Jul 11;9(7):735.
-
Kerksick CM, Arent S, Schoenfeld BJ, et al: International society of sports nutrition position stand: nutrient timing. J Int Soc Sports Nutr. 2017 Aug 29;14:33.
-
A Castro LH, S de Araújo FH, M Olimpio MY, et al: Comparative Meta-Analysis of the Effect of the Effect of Concentrated, Hydrolyzed, and Isolated Whey Protein Supplementation on the Body Composition of Physical Activity Practitioners (Koncentruotų, hidrolizuotų ir izoliuotų išrūgų baltymų papildų poveikio fizinį aktyvumą praktikuojančių asmenų kūno sudėčiai lyginamoji metaanalizė). Nutrients. 2019 Sep 2;11(9):2047.
-
Bergia RE 3rd, Hudson JL, Campbell WW.: Effect of whey protein supplementation on body composition changes in women: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev. 2018 Jul 1;76(7):539-551.
-
Sepandi M, Samadi M, Shirvani H, et al: Effect of whey protein supplementation on weight and body composition indicators: A meta-analysis of randomized clinical trials. Clin Nutr ESPEN. 2022 Aug;50:74-83.

Česnakas - pagrindinės savybės
