Chaga






Čaga yra unikalus grybas, kuris liaudies medicinoje vartojamas jau daugelį amžių. Sibiro gyventojai nuo seno virė iš jo nuovirus ir naudojo kaip natūralią sveikatą stiprinančią priemonę. Shen Nong Ben Cao Jing knygoje Chaga aprašyta kaip grybas, palaikantis virškinimo ir kraujotakos sistemas. Šiandien čagos galima įsigyti kaip maisto papildo, kuriuo galima papildyti įvairią mitybą. Skaityti daugiau
Kas yra čaga ir kokiomis savybėmis ji pasižymi?
Čaga, dar vadinama subkortikaliniu spineriu arba inonotu obliquus, yra grybas, augantis ant beržų. Iš prigimties būdingame beržų gumbasvogūnyje yra daug vertingų veikliųjų medžiagų, pavyzdžiui, polisacharidų, ergosterolio ir fermento superoksido dismutazės. Čagos grybe yra B grupės vitaminų ir mineralinių medžiagų, pavyzdžiui, kalio, kalcio ir magnio.
Čagos savybės jau daugelį metų naudojamos rusų medicinoje ir tradicinėje kinų medicinoje. Nuo XX a. dešimtojo dešimtmečio atliekami šio grybo tyrimai, patvirtinantys jo teigiamą poveikį organizmui. Dėl savo savybių čaga gali padėti palaikyti sveiką gyvenimo būdą.
Patį grybą Sibiro gyventojai vadina "Dievo dovana" ir vartoja čagos užpilą kaip natūralią sveikatą stiprinančią priemonę. Čaga vertinama ir kitose kultūrose, įskaitant Japoniją, kur ji laikoma vienu vertingiausių funkcinių grybų kartu su reiši, kordicepsu ar liūto grybu.
Čagos vartojimo formos
Maisto papildas čaga yra įvairių formų, pavyzdžiui, kapsulės, milteliai ar skystas ekstraktas. Populiariausios yra kapsulės, kurių sudėtyje yra miltelių pavidalo grybo vaisiakūnių arba čagos ekstrakto. Paprastai rekomenduojama paros dozė yra 1-2 kapsulės, o tai atitinka maždaug 400-800 mg poodinės verpstės ekstrakto.
Iš čagos miltelių galima ruošti užpilą, panašų į arbatą. Rekomenduojama kasdien išgerti 1-2 puodelius užpilo. Skystas ekstraktas yra patogi forma tiesioginiam vartojimui, o per dieną suvartojama porcija paprastai yra 1-2 ml.
Kad ir kokią formą pasirinktumėte, svarbu laikytis rekomenduojamos paros dozės ir vartoti papildą pagal ant pakuotės pateiktą informaciją. Maisto papildo negalima vartoti kaip įvairios mitybos pakaitalo.
Čagos papildų kokybė ir sauga
Renkantis čagos maisto papildą, verta atkreipti dėmesį į jo kokybę ir kilmę. Geriausių produktų sudėtyje yra standartizuoto grybo vaisiakūnio ekstrakto, gaunamo iš ekologiškai švarių regionų. Gerai žinomi gamintojai, tokie kaip "Apollo's Hegemony", "Solve Labs", "Aliness" ir "HealthLabs Care", užtikrina savo produktų kokybę, tikrindami juos kiekviename gamybos etape.
Čagos papildai paprastai laikomi saugiais, tačiau būtina laikytis rekomenduojamų dozių. Neviršykite rekomenduojamos paros dozės, nebent taip patartų gydytojas. Chaga gali sąveikauti su kai kuriais medikamentais, todėl reguliariai vartojantys vaistus prieš pradėdami vartoti papildus turėtų pasitarti su gydytoju.
Čagos papildas nerekomenduojamas nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims, nes trūksta tyrimų, patvirtinančių vartojimo saugumą šiuo laikotarpiu. Produktas turi būti laikomas kambario temperatūroje, sausoje ir pavėsyje, mažiems vaikams nepasiekiamoje vietoje.
Pagrindinė informacija apie čagą:
- Chaga yra senas tradicijas liaudies medicinoje turintis grybas, vertinamas dėl sveikatą stiprinančių savybių.
- Čagos papildų galima įsigyti kapsulių, miltelių ir skysto ekstrakto pavidalu, o rekomenduojama paros dozė paprastai yra 400-800 mg ekstrakto.
- Renkantis čagos papildus, patartina atkreipti dėmesį į produkto kokybę ir kilmę bei laikytis rekomenduojamo dozavimo.
- Čaga gali sąveikauti su kai kuriais medikamentais, todėl reguliariai vartojantys vaistus, prieš pradėdami vartoti papildus, turėtų pasitarti su gydytoju.
- Čagos papildų nerekomenduojama vartoti nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims.