Česnakas - pagrindinės savybės

Česnakas yra mažai kaloringa, būdingo skonio ir kvapo daržovė, turinti daugybę medžiagų, pasižyminčių plačiu biologinio ir farmakologinio aktyvumo spektru. Reguliarus česnakų įtraukimas į mitybą siejamas su daugeliu teigiamų poveikių žmogaus sveikatai. Plačiai pripažįstama, kad česnakas yra natūralus antibiotikas, galintis padėti išvengti peršalimo ir daugelio kitų sveikatos negalavimų bei padėti juos gydyti.
- Česnakai - maistinė vertė
- Česnakas - kardioprotekcinės savybės
- Česnakas - antidiabetinės savybės
- Česnakas - priešvėžinės savybės
- Česnakas - antimikrobinės savybės
- Česnakas - kontraindikacijos
Česnakai - maistinė vertė
Sveikatą stiprinančias česnako savybes daugiausia lemia organiniai sulfidai, o ypač alicinas. Alicinas yra biologiškai aktyvus junginys, kuris susidaro iš alicino pažeidus česnako svogūnėlį, pavyzdžiui, susmulkinus ar sutraiškant česnako skiltelę. Jis pasižymi antibakterinėmis, priešgrybelinėmis, antiprotozoinėmis, antioksidacinėmis ir antikoaguliacinėmis savybėmis. Be minėto alicino, česnakuose yra saponinų, karotinoidų (pvz., β-karotino, liuteino, zeaksantino), flavonoidų (pvz., rutino, kvercetino, miricetino, apigenino), fenolinių rūgščių ir laisvųjų aminorūgščių (pvz., arginino ir metionino). Česnakai taip pat yra vitaminų (vitamino C ir B grupės vitaminų) ir mineralinių medžiagų (ypač kalio, kalcio, fosforo, geležies, cinko, mangano, vario ir seleno) šaltinis. Viena vidutinio dydžio česnako skiltelė (5 g) turi tik 7,5 kcal.
Česnakas - kardioprotekcinės savybės
Česnakai pasižymi gerai dokumentuotomis antioksidacinėmis, priešuždegiminėmis, antitrombozinėmis, antihipertenzinėmis, antiaterosklerozinėmis, fibrinolizinėmis (t. y. suaktyvinančiomis krešulių skilimo procesą) ir vaskuloprotekcinėmis (t. y. sandarinančiomis kraujagyslių endotelį) savybėmis, kurios gali užkirsti kelią širdies ir kraujagyslių ligų vystymuisi. Įrodyta, kad žmonių, reguliariai vartojančių česnakus, kraujyje yra mažesnis bendrojo cholesterolio ir mažo tankio lipoproteinų MTL (vadinamojo blogojo cholesterolio) kiekis. Česnakų papildai, vartojami nuo 600 iki 1200 mg per parą, taip pat gali sumažinti trigliceridų kiekį ir šiek tiek padidinti didelio tankio lipoproteinų DTL (vadinamojo gerojo cholesterolio) kiekį kraujyje. Česnakai slopina cholesterolio absorbciją iš virškinamojo trakto ir mažina vidinę cholesterolio gamybą organizme, todėl mažėja cholesterolio kiekis kraujyje. Dabartiniai tyrimai taip pat rodo, kad česnakai mažina sistolinį ir diastolinį kraujospūdį, o hipertenzija sergantiems pacientams - dar labiau, kai česnakų preparato vartojama po 600 mg per dieną 3 mėnesius.
Česnakas - antidiabetinės savybės
Dėl hipoglikeminių (t. y. gliukozės kiekį kraujyje mažinančių) ir antidiabetinių savybių česnakas yra rekomenduojama maisto sudedamoji dalis pacientams, kurie kovoja su diabetu ir atsparumu insulinui. Reguliariai įtraukiant česnaką į mitybą, galima pastebimai sumažinti gliukozės kiekį kraujyje (iki 10,90-21,02 mg/dl) ir sumažinti glikuoto hemoglobino (HbA1c) kiekį, kuris yra geras rodiklis ilgalaikei glikemijos kontrolei įvertinti. Česnakas pasižymi hipoglikemizuojančiomis savybėmis, kai ilgą laiką, net 1-2 metus , vartojamas 600-1 200 mg dozėmis per dieną. Be to, tyrimai parodė, kad česnakų vartojimas nesumažina svorio, nors vartojant česnakų papildų gali sumažėti juosmens apimtis.
Česnakas - priešvėžinės savybės
JAV Nacionalinis vėžio institutas nustatė, kad česnakas yra augalas, pasižymintis stipriomis priešvėžinėmis savybėmis. Teigiama, kad česnakų priešvėžines savybes daugiausia lemia juose esantis alicinas. Tyrimai parodė, kad vartojant šviežią arba virtą česnaką skrandžio vėžio riziką galima sumažinti 47-51 %, o storosios žarnos vėžio - 20-31 %.
Česnakas - antimikrobinės savybės
Česnakas pasižymi stipriomis antimikrobinėmis savybėmis, tiksliau, turi baktericidinį poveikį daugeliui gramteigiamų ir gramneigiamų bakterijų rūšių. Užfiksuota, kad česnakas gali slopinti patogeninių bakterijų augimą, pvz: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis, Klebsiella pneumoniae. Taip pat nurodoma, kad česnakas gali sustiprinti antibakterines antibiotikų savybes atsparių bakterijų padermių atžvilgiu. Česnakas taip pat turi imunitetą stimuliuojančių savybių, todėl reguliarus jo vartojimas gali užkirsti kelią virusų sukeliamoms peršalimo ligoms. Įrodyta, kad česnaką vartojantys žmonės rečiau sirgo peršalimo ligomis ir kartu greičiau pasveiko po virusinės infekcijos.
Kaip valgyti česnaką?
Didžiausias gydomasis poveikis pasiekiamas susmulkinus arba sutrynus šviežią česnako skiltelę, termiškai neapdorojant. Veikiamas karščiu (pvz., kepant) česnakas praranda dalį biologiškai aktyvių junginių ir sumažėja jo antimikrobinės savybės. Dabartiniai tyrimai rodo, kad česnako miltelių paros dozė, kurią vartojant galima tikėtis pageidaujamų sveikatą stiprinančių savybių, svyruoja nuo 600 iki 1200 mg per dieną. Labai paprastai galima daryti prielaidą, kad 1000 mg (1 g) česnako miltelių atitinka pusę šviežios česnako skiltelės (2500 mg - 2,5 g).
Česnakas - kontraindikacijos
Česnakas yra žmogaus sveikatai saugi daržovė, nors ir gali sukelti tam tikrą šalutinį poveikį. Dažniausiai pasitaikantys šalutiniai česnako vartojimo poveikiai yra blogas burnos kvapas, virškinamojo trakto negalavimai (įskaitant rėmenį, raugėjimą, pilvo pūtimą, pilvo skausmą), kraujavimas ir alerginės reakcijos. Vartojant česnakų papildus taip pat gali sustiprėti antikoaguliantų, antitrombocitinių ir antidiabetinių vaistų poveikis.
Šaltiniai:
- Shabani E, Sayemiri K, Mohammadpour M.: The effect of česnakas on lipid profile and glucose parameters in diabetic patients: A systematic review and meta-analysis. Prim Care Diabetes. 2019 Feb;13(1):28-42.
- Ried K.: Česnakai mažina hipertenzija sergančių asmenų kraujospūdį, gerina arterijų standumą ir žarnyno mikrobiotą: apžvalga ir metaanalizė. Exp Ther Med. 2020 Feb;19(2):1472-1478.
- Ried K, Toben C, Fakler P.: Effect of česnak Effect on serum lipids: an updated meta-analysis. Nutr Rev. 2013 May;71(5):282-99.
- Ried K.: Česnakai mažina kraujospūdį hipertenzija sergantiems asmenims, reguliuoja cholesterolio kiekį serume ir stimuliuoja imunitetą: atnaujinta metaanalizė ir apžvalga. J Nutr. 2016 Feb;146(2):389S-396S.
- Kodali RT, Eslick GD: Metaanalizė: ar česnakų vartojimas mažina skrandžio vėžio riziką? Nutr Cancer. 2015;67(1):1-11.
- Wan Q., Li N., Du L., et al.: Allium vegetable consumption and health: An umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. Food Sci Nutr. 2019 Jul 10;7(8):2451-2470.

Chromas - kaip jis veikia organizmą?
