Nemokamas pristatymas į Lenkiją nuo 200 PLN. Nemokamas pristatymas į PL nuo 200 PLN Pristatymas per 24 valandas Pigus tarptautinis siuntimas Rinkoje nuo 2005 m. Blog Pagalba Kategorijos Gamintojai MENU Blog Pirkinių krepšelis

Jūsų pirkinių krepšelis tuščias!

Ką turėtumėte žinoti apie probiotikus? Įdomūs faktai ir naudingi patarimai

Ką turėtumėte žinoti apie probiotikus? Įdomūs faktai ir naudingi patarimai
19 Jun 2024
Paskelbė: Łukasz Szostko Times Read: 502 Komentarai: 0

Anksčiau paniškai bijodavome bet kokios bakterijos. Pažengus mokslui, požiūris į šiuos mikroorganizmus stipriai pasikeitė. Dabar intensyviai tiriamos įvairių bakterijų padermių sveikatą stiprinančios savybės. Probiotikų nauda gali būti plati, įskaitant: geresnį virškinimo komfortą, svorio mažinimą, geresnę lipidogramą ar net streso mažinimą ir geresnę nuotaiką.

Paprastam žmogui gali būti iššūkis išsirinkti sau tinkamiausią probiotiką. Probiotinių produktų rinka šiuo metu yra didžiulė ir, kaip įprasta pasaulyje, kartais ant populiarumo bangos reklamuojami nekokybiški produktai. Iš šio straipsnio sužinosite, kas yra probiotikai ir į ką atkreipti dėmesį renkantis probiotiką sau.

Kokias sąlygas turi atitikti bakterija, kad būtų priskiriama probiotikams?

Probiotikas - tai konkreti bakterija, kuri buvo tinkamai ištirta ir pasižymi tam tikromis savybėmis. Trumpai tariant: atitinkama bakterija turi būti natūraliai paplitusi žmogaus mikrobiome, turėti įrodytų žmogaus sveikatai naudingų savybių, neturėti patogeninio poveikio ir būti pakankamai stabili, kad ją būtų galima naudoti maisto papildo gamyboje.

Kita vertus, probiotiku galime vadinti ne tik bakteriją, bet ir galutinį produktą (maisto papildą, vaistą), kurio sudėtyje yra viena arba kelių probiotinių bakterijų padermių mišinys.

Tačiau jei jus domina išsamesnė probiotikų charakteristika, pravers 2013 m. žurnale Progress in Microbiology [1] pateikta funkcinių ir technologinių savybių santrauka.

Probiotinių bakterijų funkcinės savybės:

  • kilmė iš žmogaus mikrobiomo;
  • apibrėžta rūšinė ir rūšinė priklausomybė, patvirtinta molekulinės biologijos metodais;
  • atsparumas skrandžio sultims ir tulžies rūgštims po geriamojo vartojimo;
  • probiotinių savybių išsaugojimas po technologinio apdorojimo ir palyginti ilgas laikymo laikotarpis;
  • gebėjimas dėl paviršiaus savybių prilipti prie epitelio ląstelių;
  • patogeninio, kancerogeninio ar invazinio poveikio nebuvimas;
  • gebėjimas gaminti antimikrobinio poveikio medžiagas, pavyzdžiui, organines rūgštis, vandenilio peroksidą arba bakteriocinus;
  • konkurencija dėl receptorių su patogeniniais mikroorganizmais, tokiais kaip E. coli ir S. typhimurium;
  • antagonizmas tipiškiems virškinimo trakto patogenams;
  • teigiamas poveikis šeimininko organizmui, patvirtintas klinikiniais tyrimais pagal gerą metodiką.

Probiotinių bakterijų technologinės savybės:

  • gebėjimas lengvai pagaminti didelį kiekį biomasės;
  • atsparumas konservavimo procesams, tokiems kaip užšaldymas ar liofilizacija;
  • bakterijų savybių gyvybingumas ir stabilumas laikant ir platinant gatavus produktus;
  • aukštas išgyvenamumo lygis galutiniame produkte;
  • nepablogėja gatavų produktų organoleptinės savybės;
  • atsparumas bakteriofagams ir genetinis stabilumas.

Šios savybės atitinka FAO ir PSO rekomendacijas.

Kaip patikrinti probiotikų etiketes?

Čia aptarsime antrąjį iš šių funkcinių požymių - kamieno priklausomybės ženklinimo klausimą. Esmė ta, kad probiotinio maisto papildo sudėtyje turėtų būti nurodytas pilnas trijų dalių bakterijų padermės pavadinimas.

Grafika informacyjna, przedstawiająca Jak czytać oznaczenie bakterii probiotycznych

Aukščiau pateikta diagrama turėtų stipriai nušviesti šią temą. Gerame probiotike turėtų būti pateikti visi 3 pavadinimo nariai. Jei, pavyzdžiui, vietoj pilno pavadinimo, kaip pavaizduota grafike, turėtume tik"Bifidobacterium breve", tai labai mažai ką pasakytų apie produkto poveikį. Yra daug skirtingų B. breve padermių, ir nors joms gali būti būdingos tos pačios savybės, nežinome, ar visos jos veiks žmogaus organizmą taip, kaip norime. Jei ieškote būtent BR03 dėl vidurių užkietėjimą mažinančio poveikio, tuomet pasirinkę kitą B. breve padermę tokio poveikio neužtikrinsite, o gal net visiškai kitaip veiks žarnyno motoriką.

Žinodami pilną pavadinimą ir raidinį-skaitmeninį žymėjimą (patento numerį), galite patikrinti, kokie klinikiniai tyrimai buvo atlikti su šia paderme ir kokios tiksliai savybės buvo nustatytos.

PS. Bakterija BR03 turi labai įdomų poveikį žmonėms ir yra probiotiko AH Bifido Forte sudėtyje!

Ar kefyras ir marinuoti agurkai yra geri probiotikai?

Tai neabejotinai vertingi produktai, pageidautini sveikoje mityboje, tačiau jų negalima vadinti probiotikais. Probiotikas yra konkreti bakterijų padermė, o ne visas maisto produktas, kuriame gali būti daug įvairių bakterijų, kurių tikslios sudėties, kiekio ar proporcijų nežinome.

Nors fermentuoti produktai iš tiesų kartais gali palaikyti žarnyno mikrobiomą ir pagerinti žarnyno veiklą, jie neturėtų būti vadinami probiotikais.

Gerų probiotikų papildų pavyzdžiai

Tarp vienos padermės probiotikų karaliauja šie:

  • Lactobacillus rhamnosus GG (pvz., Dicoflor, taip pat daug kitų produktų)
  • Saccharomyces boulardii mielės (pvz., Enterol, bet yra daug pakaitalų)
  • Limosilactobacillus reuteri Protectis iš BioGaia

Tačiau dažnai reikia daugiau nei vienos padermės. Tarp kelių kamienų probiotikų atkreipkite dėmesį į:

Papildomos probiotikų sudedamosios dalys

Labiausiai paplitęs probiotikų bakterijų priedas yra prebiotikai. Prebiotikai paprastai yra polisacharidai, kurie tarnauja kaip maistinė medžiaga bakterijoms ir pagreitina naudingų mikroorganizmų dauginimąsi žarnyne.

Dažniausiai probiotikams naudojami šie prebiotikai:

  • inulinas
  • FOS - fruktooligosacharidai
  • galaktooligosacharidai GOS
  • akacijų skaidulos

Paprastai toks priedas yra labai prasmingas, nes jis maksimaliai padidina probiotiko poveikį. Naudojant prebiotiką galima greičiau ir veiksmingiau optimizuoti žarnyno mikrobiomo sudėtį. Tačiau pasitaiko, kad į kai kuriuos prebiotikus reaguojame prasčiau, patiriame žarnyno revoliucijas. Tai labai individualus klausimas, todėl verta stebėti savo organizmą. Jei žinote, kad turite padidėjusį jautrumą tam tikram prebiotikui, atidžiai patikrinkite probiotikų sudėtį.

Kartais į probiotikus dedama kitų sudedamųjų dalių. Kartais tai būna augalų ekstraktai, vitaminai, mineralai. Verta atkreipti dėmesį, ar tokie priedai turi antibakterinį poveikį ir ar nesumažina gyvų bakterijų kiekio kapsulėje ar paketėlyje.

Kokios bakterijos gali būti probiotikai?

Yra daugybė bakterijų rūšių ir tipų, kuriuos pripažįstame probiotikais. Bene populiariausios yra pieno rūgšties bakterijos:

  • Lactobacillus
  • Bifidobacterium

Tačiau yra ir probiotinių genčių:

  • Streptococcus
  • Bacillus
  • Lactococcus

Ir daug retesnių:

  • Escherichia coli (pvz., Nissle 1917)
  • Leuconostoc
  • Pediococcus
  • Enterococcus
  • Carnobacterium
  • Oenococcus
  • Tetragenococcus
  • Vagococcus
  • Weissella

Atskirai paminėsime labai populiarų probiotiką Saccharomyces boulardii. Probiotiko apibrėžtis paprastai reiškia bakterijas. S. boulardii išskiriame iš kitų, nes ji yra... mielė. Nepaisant to, atlikta daugybė tyrimų, patvirtinančių jos veiksmingumą daugeliu aspektų, todėl ji be jokios gėdos gali stoti į vieną gretą su laktobakterijomis ir bifidobakterijomis.

Ar probiotikai yra saugūs?

Iš esmės taip, tačiau vis dėlto svarbu pasirinkti tinkamus štamus pagal savo poreikius ir išsiaiškinti, ar esama būklė nėra probiotikų kontraindikacija.

Apskritai saugiu probiotikų kiekiu sveikam 70 kg sveriančiam žmogui laikoma iki 35 g bakterijų sausosios medžiagos, o tai yra labai didelis kiekis.

Kas gali būti kontraindikacija? Populiarus pavyzdys - prastas daugelio probiotikų toleravimas sergant SIBO (bakterijų peraugimas plonajame žarnyne), nors gerai vartojami jie gali labai padėti. Taip pat gali būti problemiška vartoti probiotikus po didelių medicininių intervencijų (pvz., vėžio gydymo), kurios gali padidinti bakterijų barjero pralaidumą.

Renkantis probiotikus verta vadovautis tyrimais nustatytu poveikiu. Svarbu būti atidiems, kad atsitiktinai jie nebūtų priešingi mūsų lūkesčiams. Pavyzdžiui, jei kovojate su vidurių užkietėjimu ir pasirenkate probiotiką, kurio poveikis lėtina žarnyno motoriką (todėl jis padeda viduriuojant), galite net pabloginti savo problemą.

Ar probiotikai gali būti skiriami vaikams?

Taip, net naujagimiams! Jei reikia, probiotikų kūdikiams galima duoti nuo pirmųjų gyvenimo dienų, net ir neišnešiotiems kūdikiams. Tik svarbu pasirinkti tokią padermę (arba padermių mišinį), kurios geras poveikis naujagimiams yra įrodytas.

Ypač populiaru probiotikais gydyti naujagimius po cezario pjūvio operacijos, nes jie neturėjo galimybės sukaupti "bakterijų rinkinio" iš motinos gimdymo takų. Tinkamai parinkti probiotikai tokioje situacijoje gali pagreitinti fiziologinės bakterinės floros atkūrimo procesą, kad ji būtų panaši į natūraliai gimusių vaikų.

Kokia probiotikų ateitis? Ar gali būti dar geriau?

Gali būti, kad ateityje mokslas daugiau dėmesio skirs vadinamųjų farmakobiotikų kūrimui. Kalbame apie genetiškai modifikuotas bakterijas, kurios galės pasižymėti tikslesniu veikimu ir sukelti stipresnį poveikį. Tokios superbakterijos galėtų būti naudojamos kaip vaistai įvairioms ligoms gydyti, ne tik toms, kurios pažeidžia virškinamąjį traktą.

Mikroorganizmų ir jų ryšio su žmogumi tyrimų tempas neįtikėtinai spartus, o nauja informacija vis labiau stebina. Neabejotinai artimiausiu metu galima tikėtis didesnio probiotinių produktų indėlio į mediciną ir farmakologiją.

Sources:

  • Monika Jach, Renata Łoś, Maciej Maj, Anna Malm "PROBIOTIKA - FUNKCINIAI IR TECHNOLOGINIAI ASPEKTAI" | POST. MICROBIOL., 2013, 52, 2, 161-170