Viskas, ką reikia žinoti apie saldiklius

Valgomasis cukrus yra iš gliukozės ir fruktozės sudarytas produktas, turintis apie 400 kcal ir kartu neteikiantis jokių vertingų maistinių medžiagų žmogaus organizmui. Yra nemažai saldiklių, paprastai vadinamų saldikliais, kurie yra cukraus alternatyvos. Išsiaiškinkime, kokie saldikliai dažniausiai naudojami kaip cukraus pakaitalai ir ar jie iš tiesų naudingi sveikatai.
Ksilitolis
Ksilitolis (E967), paprastai vadinamas beržų cukrumi, yra natūralus saldiklis, kurio kalorijų kiekis yra beveik dvigubai didesnis nei valgomojo cukraus. Be to, ksilitolis turi mažą glikeminį indeksą (GI = 7), todėl suvartojus jo gliukozės kiekis kraujyje labai nepadidėja. Ksilitolis yra geras baltojo cukraus pakaitalas visų žmonių, kuriems rūpi ne tik sumažinti perteklinį kūno riebalų kiekį, bet ir pakeisti mitybos įpročius į sveikatai palankesnius, mityboje. Reguliarus ksilitolio vartojimas gali sumažinti kariesogeninių bakterijų Streptococcus mutans, kurių buvimas siejamas su ėduonies vystymusi, skaičių. Tyrimai parodė, kad natūralaus saldiklio, tokio kaip ksilitolis, vartojimas gali sumažinti dantų ėduonies išsivystymo riziką 17 %. Be to, tyrimų su eksperimentiniais gyvūnų modeliais rezultatai parodė, kad ksilitolis gali padidinti kalcio įsisavinimą žarnyne ir mineralų kiekį kauluose, o tai apsaugo nuo osteoporozės pokyčių, atsirandančių dėl senėjimo.
Eritritritolis
Kitas dažnai naudojamas natūralus saldiklis yra eritritolis (E968), kurio nedideli kiekiai natūraliai randami grybuose, kai kuriuose vaisiuose ir fermentuotuose produktuose. Eritritritolis yra puikus saldiklis norintiems numesti svorio ir vėliau išlaikyti sveiką kūno svorį, nes suteikia pėdsakus kalorijų. Vienas plokščias arbatinis šaukštelis eritritolio (5 g) suteikia tik 1 kcal, o tai reiškia, kad eritritolis yra 20 kartų mažiau kaloringas nei valgomasis cukrus. Kaip natūralų saldiklį eritritolį gali saugiai vartoti cukriniu diabetu ir atsparumu insulinui sergantys pacientai, nes jo glikemijos indeksas ir apkrova yra labai maži. Be to, eritritolis yra saldiklis, kuris nesukelia dantų ėduonies, nes burnoje jis nefermentuoja, todėl burnos bakterijos jo negali paversti rūgštimis. Taip pat teigiama, kad eritritolis gali sumažinti kraujyje cirkuliuojančio grelino, paprastai vadinamo alkio hormonu, kiekį ir padidinti sotumo jausmą po valgio, o tai siejama su dideliu eritritolio osmoliškumu, palyginti su stalo cukrumi ir kitais saldikliais.
Maltitolis
Maltitolis (E965) yra saldiklis, gaunamas iš kviečių, kukurūzų arba tapijokos krakmolo. Maltitolio kaloringumas yra 25-40 % mažesnis, palyginti su valgomuoju cukrumi, todėl šis saldiklis yra geresnis pasirinkimas tiems, kurie laikosi lieknėjimo dietos, siekdami sumažinti kūno svorio perteklių. Maltitolio glikeminis indeksas taip pat yra žemas - 35. Tai reiškia, kad šis saldiklis nesukelia tokio ryškaus gliukozės kiekio kraujyje padidėjimo kaip valgomasis cukrus ir yra geresnis pasirinkimas pacientams, turintiems angliavandenių sutrikimų. Maltitolis burnoje nefermentuoja, o tai reiškia, kad reguliariai vartojant jį kaip saldiklį, nesusidaro apnašų ir neišsivysto dantų ėduonis. Taip pat verta paminėti, kad maltitolis yra žmogaus sveikatai saugus saldiklis, nors vartojamas per dideliais kiekiais gali sukelti viduriavimą ir pilvo pūtimą.
Stevija
Stevija (E960) yra natūralus saldiklis, kuris yra nuo 100 iki 300 kartų saldesnis už tradicinį valgomąjį cukrų. Stevija neturi kalorijų, todėl ją reguliariai gali vartoti žmonės, norintys numesti svorio arba ilgą laiką išlaikyti sveiką kūno svorį. Lyginant su stalo cukrumi, stevija nesukelia dantų ėduonies ir nedidina gliukozės kiekio kraujyje. Dėl šios priežasties stevija gali būti puikus baltojo cukraus pakaitalas, o dar labiau - sergantiesiems atsparumu insulinui ir 2 tipo diabetu. Be to, šis natūralus saldiklis gali mažinti kraujospūdį ir palaikyti kepenų funkciją, taip pat malšinti uždegimą sergantiesiems uždegiminėmis žarnyno ligomis. Stevija neturi kancerogeninio, genotoksinio ar alergizuojančio poveikio ir laikoma saugiu saldikliu žmogaus sveikatai.
Aspartamas
Aspartamas (E951) yra vienas plačiausiai pasaulyje naudojamų nekaloringų dirbtinių saldiklių. Šis saldiklis yra labai saldus, todėl jo dažnai dedama į įvairius maisto produktus, įskaitant saldžius gėrimus. Aspartamą sudaro dvi aminorūgštys: L-asparagino rūgštis ir fenilalaninas. Tai reiškia, kad visi produktai, kurių sudėtyje yra šio saldiklio, neturėtų būti vartojami žmonėms, sergantiems fenilketonurija, nes aspartamas yra fenilalanino šaltinis. Palyginti su stalo cukrumi, aspartamo vartojimas neprisideda prie gliukozės kiekio kraujyje padidėjimo ar dantų ėduonies atsiradimo. Tačiau jau daugelį metų aplink aspartamą, įtariamą kancerogeniniu, prouždegiminiu ir prooksidaciniu poveikiu, sklando kontroversijos, todėl šiuo saldikliu sunku 100 % pasitikėti.
Sukralozė
Sukralozė (E955) yra dar vienas gerai žinomas nulinio kaloringumo saldiklis, kuris yra maždaug 600 kartų saldesnis už valgomąjį cukrų. Šis dirbtinis saldiklis neturi jokių kalorijų, todėl gali būti naudojamas kaip cukraus pakaitalas visiems, kurie laikosi svorio metimo dietos. Sukralozė neskatina didelio gliukozės ir insulino kiekio kraujyje padidėjimo, todėl sergantieji cukriniu diabetu ir atsparumu insulinui gali saikingai ją vartoti kaip alternatyvą valgomajam cukrui. Tačiau svarbu nepamiršti, kad reikia rinktis tik tuos saldiklius, kurių sudėtyje iš tikrųjų yra 100 % sukralozės, be pridėtinio maltodekstrino. JAV Maisto ir vaistų administracija pripažino sukralozę saugiu žmogaus sveikatai ir neturinčiu neigiamo šalutinio poveikio saldikliu.
Šaltiniai:
-
Iizuka K.: Ar cukriniu diabetu sergantiems pacientams naudingi dirbtiniai saldikliai? Dirbtinių saldiklių privalumai ir trūkumai. Maistinės medžiagos. 2022 m. spalio 22 d.;14(21):4446.
-
Debras C, Chazelas E, Sellem L, et al: Artificial sweeteners and risk of cardiovascular diseases: results from the prospective NutriNet-Santé cohort. BMJ. 2022 m. rugsėjo 7 d.;378:e071204.
-
Debras C, Chazelas E, Srour B, et al: Artificial sweeteners and cancer risk: results from the NutriNet-Santé population-based cohort study. PLoS Med. 2022 m. kovo 24 d.;19(3):e1003950.
-
Pang MD, Goossens GH, Blaak EE.: The Impact of Artificial Sweeteners on Body Weight Control and Glucose Homeostasis (Dirbtinių saldiklių poveikis kūno svorio kontrolei ir gliukozės homeostazei). Front Nutr. 2021 Jan 7;7:598340.
-
Saraiva A, Carrascosa C, Raheem D, et al: Natural Sweeteners: The Relevance of Food Naturalness for Consumers, Food Security Aspects, Sustainability and Health Impacts (Saraiva A, Carrascosa C, Raheem D, et al. Int J Environ Res Public Health. 2020 Aug 28;17(17):6285.

Kurkuminas ir piperinas - ar jie turi kažką bendro?
