Nemokamas pristatymas į Lenkiją nuo 200 PLN. Nemokamas pristatymas į PL nuo 200 PLN Pristatymas per 24 valandas Pigus tarptautinis siuntimas Rinkoje nuo 2005 m. Blog Pagalba Kategorijos Gamintojai MENU Blog Pirkinių krepšelis

Jūsų pirkinių krepšelis tuščias!

Kalcis žmogaus organizme - kodėl jis toks svarbus?

Kalcis žmogaus organizme - kodėl jis toks svarbus?
09 Spalio mėn. 2024
Paskelbė: Mateusz Durbas Times Read: 581 Komentarai: 0

Kalcis yra itin svarbus žmogaus organizmo mineralas, kurio daugiausia yra kauluose ir dantyse. Jis atlieka daug svarbių fiziologinių funkcijų . Mažas jo suvartojimas su maistu yra ypač problemiškas vaikams ir paaugliams, nes šiuo laikotarpiu, susijusiu su intensyviu skeleto sistemos vystymusi, yra didelis šio elemento poreikis.

Kalcis - kokias funkcijas jis atlieka organizme?

Kalcis yra mineralas, darantis svarbų poveikį kaulų ir dantų sistemai, nes jis yra pagrindinė kaulų ir dantų sudedamoji dalis. Be to, žmogaus organizme jis dalyvauja kraujo krešėjime, hormonų pusiausvyros reguliavime, tam tikrų fermentų aktyvinime ir nervinių impulsų laidume, taip pat skeleto raumenų ir širdies susitraukime. Be to, jis mažina ląstelių membranų pralaidumą ir padeda sumažinti kraujospūdį. Be to, teigiama, kad pakankamas kalcio suvartojimas su maistu gali būti svarbus tiek lėtinių ligų, tokių kaip nutukimas, antrojo tipo diabetas ir vėžys (ypač krūties, storosios žarnos ir prostatos vėžys), profilaktikai, tiek gydymui.

Kalcis - kokie yra standartai?

Žmogaus organizmo kalcio poreikis skiriasi priklausomai nuo gyvenimo laikotarpio ir fiziologinės būklės. Svarbiausi veiksniai, turintys didelę įtaką nustatant rekomenduojamas kalcio suvartojimo normas, yra šie: intensyvus skeleto sistemos vystymasis vaikystėje ir paauglystėje, pakankamos kaulų masės palaikymas suaugus, kaulinio audinio rezorbcijos mažinimas vyresnio amžiaus žmonėms ir normalaus kaulų ir kalcio kiekio serume palaikymas. Pagal dabartines Lenkijos gyventojams taikomas normas žmogaus organizmui reikalingas kalcis pagal rekomenduojamą paros normą (RPN) yra toks:

  • Vaikams nuo 1 iki 3 metų - 700 mg,
  • vaikams nuo 4 iki 9 metų - 1000 mg,
  • berniukams ir mergaitėms nuo 10 iki 18 metų - 1300 mg,
  • vyrams nuo 19 iki 65 metų - 1000 mg,
  • moterims nuo 19 iki 50 metų - 1000 mg,
  • 51 metų ir vyresnėms moterims - 1200 mg,
  • 66 metų ir vyresni vyrai - 1200 mg,
  • Nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims iki 19 metų - 1300 mg,
  • Nėščioms ir krūtimi maitinančioms vyresnėms nei 19 metų moterims - 1000 mg.

Produktai, kuriuose gausu kalcio

Pienas ir pieno produktai, tokie kaip jogurtas, kefyras, pasukos, minkštieji ir kietieji sūriai, yra pagrindiniai gerai įsisavinamo kalcio šaltiniai ekonomiškai išsivysčiusių šalių gyventojųmityboje. Kiti su maistu gaunamo kalcio šaltiniai yra sardinės, šprotai, ankštinės daržovės (pvz., baltosios pupelės, sojos pupelės), žaliosios daržovės (pvz., brokoliai, kininiai kopūstai, petražolės, špinatai ir lapiniai kopūstai), džiovinti vaisiai (pvz. figos, abrikosai), riešutai (pvz., lazdyno, graikiniai, pistacijos), migdolai, sėklos (pvz., sezamo, aguonų ir saulėgrąžų), moliūgų sėklos, amarantas, kalciu praturtinti maisto produktai (pvz., tofu, augaliniai gėrimai be cukraus) ir labai mineralizuotas vanduo.

Produkty zawierające wapń: nasiona, ser, warzywa i inne

Kalcio biologinis prieinamumas

Apskaičiuota, kad kalcio biologinis įsisavinamumas iš maisto produktų svyruoja nuo 10 iki 40 % ir labai priklauso nuo maisto raciono sudėties. Šio mineralo įsisavinimą iš virškinamojo trakto didinantys veiksniai yra vitaminas D, tam tikros aminorūgštys, laktozė ir iš pieno gaunami kazeino fosfopeptidai. Priešingai, maistinės medžiagos, mažinančios kalcio absorbciją galiniame virškinimo trakte, yra oksalo rūgštis, fitino rūgštis, netirpios ląstelienos frakcijos ir didelis riebalų bei fosforo kiekis.

Kalcio perteklius organizme

Kalcio perteklius žmogaus organizme gali atsirasti pirmiausia tada, kai ilgą laiką vartojami vaistai ir (arba) maisto papildai, kurių sudėtyje yra didelės kalcio dozės (pvz., daugiau kaip 3000 mg per dieną). Lėtinis per didelis kalcio vartojimas iš vaistinių preparatų gali sukelti kraujagyslių kalkėjimą ir padidinti inkstų ligų (pvz., inkstų nepakankamumo, inkstų akmenligės, pieno ir šarmų sindromo), širdies ir kraujagyslių ligų, prostatos vėžio riziką, taip pat pabloginti mineralų, tokių kaip geležis, cinkas ir magnis, pasisavinimą.

Kalcio trūkumo simptomai

Iki šiol atliktų tyrimų rezultatai rodo, kad Lenkijos gyventojai vartoja mažai kalcio - vidutiniškai apie 600 mg per dieną (mergaitės ir moterys vidutiniškai 539 mg per dieną, o vyrai - 666 mg per dieną), t. y. mažiau nei 60 % rekomenduojamos paros normos. Tarp dažniausiai pasitaikančių ilgalaikio kalcio trūkumo su maistu padarinių sveikatai yra šie:

  • Osteomaliacija - dėl mažo kalcio kiekio kauluose atsiranda>jie būna silpnai stiprūs ir neatsparūs įtempimams.
  • Osteoporozė - sumažėja kaulų mineralinis tankis ir
    kaulinio audinio struktūros ir stiprumo susilpnėjimas, dėl to
    padidėja lūžių ir traumų rizika.
  • Rachitas - sutrinka kaulinio ir kremzlinio audinio diferenciacija ir
    ilgojo kaulo augimo plokštelės ir osteino mineralizacija (t. y.
    organinė tarpląstelinė kaulinio audinio medžiaga, atsakinga už
    kaulų elastingumą ir stiprumą) vaikams.
  • Tetanija - sindromas, kuriam būdingas
    skausmingi raumenų spazmai ir (arba) trūkčiojimai bei nemalonūs
    nemalonūs dilgčiojimo pojūčiai (parastezijos - gerai žinomos beta alanino vartojimo entuziastams).
    Beta-alanino papildų entuziastams).
  • Neurologiniai sutrikimai,
  • Per didelis organizmo jaudrumas,
  • Padidėjęs kraujospūdis.

Šaltiniai:

  • Harvey NC, Biver E, Kaufman JM ir kt.
    supplementation in healthy musculoskeletal ageing : An expert
    Europos klinikinės ir ekonominės draugijos ekspertų konsensuso susitikimas
    Osteoporozės, osteoartrito ir raumenų bei kaulų sistemos ligų aspektai" (angl. Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases)
    (ESCEO) ir Tarptautinio osteoporozės fondo (IOF).
    Osteoporos Int. 2017 Feb;28(2):447-462.
  • Li K, Wang XF, Li DY ir kt.
    kalcio papildų: kalcio vartojimo poveikio žmogaus sveikatai apžvalga.
    Clin Interv Aging. 2018 Nov 28;13:2443-2452.
  • Cormick G, Belizán JM: Calcium Intake and Health (Kalcio suvartojimas ir sveikata). Nutrients. 2019
    Jul 15;11(7):1606.
  • Jarosz M., Rychlik E., Stoś K. et al: Nutrition standards for the population of
    Lenkijoje ir jų taikymas. Nacionalinis visuomenės sveikatos institutas - Nacionalinis higienos institutas, 2020.
  • Hadjimbei E, Botsaris G, Chrysostomou S.: Beneficial Effects of
    Jogurtų ir probiotinių fermentuotų pienų bei jų funkcinių maisto produktų
    potencialas. Maisto produktai. 2022 m. rugsėjo 3 d.;11(17):2691.