Nemokamas pristatymas į Lenkiją nuo 200 PLN. Nemokamas pristatymas į PL nuo 200 PLN Pristatymas per 24 valandas Pigus tarptautinis siuntimas Rinkoje nuo 2005 m. Blog Pagalba Kategorijos Gamintojai MENU Blog Pirkinių krepšelis

Jūsų pirkinių krepšelis tuščias!

Visa tiesa apie lengvus produktus

Visa tiesa apie lengvus produktus
09 Spalio mėn. 2024
Paskelbė: Mateusz Durbas Times Read: 456 Komentarai: 0

Light produktai - tai įvairūs maisto produktai, kuriuos renkasi vartotojai, besirūpinantys savo sveikata ir paprastai besilaikantys svorio metimo dietos. Antsvorio turintys ir nutukę žmonės, kurių pagrindinis tikslas - sumažinti savo antsvorį, naudoja įvairius būdus svajonių figūrai pasiekti, todėl dažnai susigundo įvairiais rinkodaros triukais. Taigi išsiaiškinkime, kokie yra "light" produktai, ar jie yra sveiki ir ar verta juos įtraukti į mitybos racioną.

Kas yra lengvi produktai?

Apsiperkant prekybos centruose ir maisto prekių parduotuvėse labai dažnai lentynose galima rasti maisto produktų, kurių pavadinime yra žodis "light" arba "light". Paprastai jie asocijuojasi su sveikais ir lengvai virškinamais produktais, turinčiais mažai riebalų, cukraus ir kalorijų. Tai iš tiesų tiesa kai kurių "light" produktų atveju, tačiau ne kiekvienas maisto produktas, paženklintas kaip "light", pasižymi gera sudėtimi. Pagal 2006 m. gruodžio 20 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą, tam, kad gamintojas maisto produkto etiketėje galėtų pateikti teiginį "light", produktas turi atitikti griežtus reikalavimus, kurie nustatyti Reglamente (EB) Nr. 1924/2006. Europos Sąjungos teigimu, " light" produktais laikomi tik tie, kuriuose yra ne mažiau kaip 30 % mažiau cukrų (angliavandenių) arba riebalų, taigi ir kalorijų, palyginti su tradiciniais maisto prekių parduotuvėse parduodamais produktais.

Lengvieji produktai - kokių galima įsigyti parduotuvėse?

Prekybos centruose ir mažesnėse nuolaidų parduotuvėse siūlomų "light" produktų asortimentas kasmet vis labiau plečiasi. Šiuo metu maisto prekių parduotuvėse dažniausiai parduodami šie lengvi produktai:

  • Jogurtai (pvz., graikiški),

  • geltonieji sūriai (pvz., "Royal", "Gouda", "Rice Edam"),

  • pelėsiniai sūriai (pvz., Camembert),

  • Mozzarella sūriai,

  • Kreminiai sūriai,

  • varškės sūriai,

  • kaimiški sūriai,

  • kondensuotas pienas,

  • Minkšti margarinai (skirti tepti ant duonos),

  • Kokosų pienas,

  • Majonezai,

  • kečupai,

  • Sluoksniuotos tešlos gaminiai,

  • Popkornai,

  • batonėliai,

  • Šokoladiniai saldainiai,

  • Šokolado ir riešutų kremai,

  • skrudinti žemės riešutai.

Ar "light" produktai yra mažiau kaloringi?

Pasirodo, ne visi "light" produktai yra mažiau kaloringi nei tradiciniai. Kai kuriais atvejais "light" produktuose gali būti mažiau riebalų, bet daugiau cukrų (angliavandenių), todėl jų kaloringumas gali būti panašus, o tai yra pavojingi spąstai norintiems numesti ar išlaikyti sveiką kūno svorį. Gana įprasta, kad lengvų maisto produktų gamintojai riebalus pakeičia angliavandeniais, pavyzdžiui, krakmolu, maltodekstrinais, celiulioze ir polidekstroze, todėl lengvų produktų koncentracija yra panaši į riebalų. Kai kurių tyrimų rezultatai parodė, kad lengvuose produktuose su sumažintu riebalų kiekiu dažnai būna didesnis angliavandenių kiekis. Tai reiškia, kad kai kurie žmonės, kurie reguliariai renkasi lengvus produktus su sumažintu riebalų kiekiu, iš tikrųjų riebalus gali iškeisti į cukrų, kuris taip pat gali turėti neigiamą poveikį žmogaus sveikatai, ypač jei jo vartojama per daug.

Taip pat pasitaiko, kad angliavandenių nepakanka, kad būtų pasiekta tinkama "light" produkto konsistencija, arba tiesiog gamintojui tampa neekonomiška. Tokiais atvejais naudojami tirštikliai, pavyzdžiui, saldžiavaisio pupmedžio derva (E410), guaro derva (E412) ir ksantano derva (E415). Riebalai yra skonio nešėjai, todėl, vartotojų nuomone, daugelis sumažinto riebumo lengvų produktų yra mažiau skanūs. Todėl lengvų maisto produktų gamintojai kartais gali dėti skonio stipriklių, kad kompensuotų mažesnį riebalų kiekį lengvuose produktuose.

Drewniane klocki z napisem low high fat

Lengvieji produktai - kuo pakeičiamas cukrus?

Lengvieji produktai su mažu cukraus kiekiu arba be cukraus - tai produktai, kuriuose maisto produktų gamintojai gerokai sumažino sacharozės (cukraus) kiekį ir pakeitė jį kitais saldikliais, kurie lemia saldų ir patrauklų šių produktų skonį. Lengvų maisto produktų gamintojai paprastai naudoja dirbtinius saldiklius (pvz., aspartamą, acesulfamą K, sukralozę, sachariną ) arba cukraus alkoholius, t. y. poliolius (pvz., ksilitolį, eritritolį, maltitolį, sorbitolį, laktitolį). Palyginti su sacharoze, šie saldikliai turi nedidelį arba labai nedidelį kalorijų kiekį ir neskatina reikšmingo gliukozės kiekio kraujyje padidėjimo ar dantų ėduonies atsiradimo. Tačiau reikėtų nepamiršti, kad aspartamo sudėtyje yra fenilalanino - nepakeičiamosios aminorūgšties, kurios negali vartoti žmonės, sergantys fenilketonurija. Per dideliais kiekiais vartojami polioliai gali turėti vidurius laisvinantį poveikį, o acesulfamas K ir sacharinas gali sukelti kartumo, metalo skonį burnoje po vartojimo.

Light produktai - kam jie gali būti naudingi?

Iš esmės "light" produktus gali vartoti visi, ypač antsvorio turintys ir nutukę žmonės, kurie nori veiksmingai sumažinti savo viršsvorį. Light produktai su sumažintu pridėtinio cukraus kiekiu arba be jo ypač tinka žmonėms, turintiems atsparumą insulinui ir sergantiems cukriniu diabetu. Tačiau praktikoje "light" produktai ne visada turi gerokai mažiau kalorijų ar iš tikrųjų yra geresnės sudėties nei tradiciniai analogiški produktai. Todėl patartina atidžiai perskaityti kiekvieno "light" produkto etiketėje pateiktą sudėtį prieš nusprendžiant jį įsigyti ir įtraukti į savo racioną.

Ar verta pirkti "light" produktus?

Reguliarus "light" produktų vartojimas nebūtinai padeda numesti svorio, ypač kai kalbama apie labai perdirbtus produktus (pvz., traškučius, sausainius, batonėlius, vaisinius jogurtus). Tyrimai parodė, kad dažnas lengvų produktų su sumažintu cukraus kiekiu (vietoj jų yra dirbtinių saldiklių) įtraukimas į mitybą neprisideda prie svorio metimo ir nedidina riebalų atsargų organizme. Labiausiai paminėtini "light" produktai - tai visų rūšių sūriai, kuriuose sumažintas riebalų, daugiausia sočiųjų riebalų rūgščių, didinančių bendrojo cholesterolio ir MTL frakcijos cholesterolio koncentraciją kraujyje, kiekis.

Sources:

  • Toews I, Lohner S, Küllenberg de Gaudry D, et al: Association between intake of non-sugar sweeteners and health outcomes: systematic review and meta-analyses of randomized and non-randomised controlled trials and observational studies. BMJ. 2019 Jan 2;364:k4718.

  • Miller PE, Perez V.: Low-calorie sweeteners and body weight and composition: a meta-analysis of randomized controlled trials and prospective cohort studies. Am J Clin Nutr. 2014 Sep;100(3):765-77.

  • Gallagher AM, Ashwell M, Halford JCG, et al: Low-calorie sweeteners in the human diet: scientific evidence, recommendations, challenges and future needs. FENS 2019 konferencijos simpoziumo ataskaita. J Nutr Sci. 2021 Jan 25;10:e7.

  • Jeżewska-Zychowicz M, Jeznach M, Kosicka-Gębska M.: Consumers' willingness to consume light foods. BROMAT. CHEM. TOXICOL. - XLV, 2012, 3, 603-607.

  • Nguyen PK, Lin S, Heidenreich P.: A systematic comparison of sugar content in low-fat vs regular versions of food. Nutr Diabetes. 2016 Jan 25;6(1):e193.