Nemokamas pristatymas į Lenkiją nuo 200 PLN. Nemokamas pristatymas į PL nuo 200 PLN Pristatymas per 24 valandas Pigus tarptautinis siuntimas Rinkoje nuo 2005 m. Blog Pagalba Kategorijos Gamintojai MENU Blog Pirkinių krepšelis

Jūsų pirkinių krepšelis tuščias!

Kurkuminas ir piperinas - ar jie turi kažką bendro?

Kurkuminas ir piperinas - ar jie turi kažką bendro?
09 Spalio mėn. 2024
Paskelbė: Mateusz Durbas Times Read: 538 Komentarai: 0

Ilgoji austrė, kitaip vadinama ciberžole, yra daugiametis šakniastiebinis žolinis augalas, priklausantis imbierinių šeimai. Ciberžolės šakniastiebiuose yra kurkumino - organinio cheminio junginio, pasižyminčio plačiu biologinio ir farmakologinio aktyvumo spektru. Maisto papildai, kurių sudėtyje yra ciberžolės ekstrakto (kurkumino) ir juodųjų pipirų ekstrakto (piperino), šiandien itin populiarūs dėl plačių sveikatą stiprinančių savybių ir didelio biologinio prieinamumo.

Kas yra kurkuminas?

Kurkuminas yra polifenolių (antioksidantų) grupei priklausantis biologiškai aktyvus junginys, kuris natūraliai randamas ciberžolės šakniastiebiuose ir jau šimtmečius plačiai naudojamas ajurvedos medicinoje įvairiems sveikatos sutrikimams gydyti. Kurkuminas yra pagrindinė biologiškai aktyvi ciberžolės (geltono indiško prieskonio miltelių pavidalo) sudedamoji dalis, kurios taip pat yra maisto papilduose. Kurkuminas yra riebaluose tirpi medžiaga, turinti intensyvią oranžinę geltoną spalvą, todėl maisto gamintojai jį naudoja kaip maisto priedą (dažiklį), žymimą E100.

Kurkuminas - savybės

Kurkuminas yra junginys, pasižymintis įvairiomis sveikatą stiprinančiomis ir gydomosiomis savybėmis. Įrodyta, kad kurkuminas pasižymi antioksidaciniu, antiradikaliniu, priešuždegiminiu, antimikrobiniu, antiproliferaciniu (t. y. slopinančiu ląstelių dalijimąsi), analgetiniu, antidiabetiniu, priešvėžiniu, antiaterosklerotiniu, antidepresiniu, prieš nerimą, kepenų ir neuroprotekciniu bei imunostimuliuojančiu poveikiu.

Tyrimai parodė, kad kurkuminas gali prisidėti prie bendro cholesterolio, mažo tankio lipoproteinų MTL (vadinamojo "blogojo" cholesterolio) ir trigliceridų kiekio kraujyje mažinimo, o dar labiau - žmonėms, turintiems lipidų sutrikimų. Be to, kurkuminas gali sumažinti gliukozės kiekį kraujyje nevalgius ir glikuoto hemoglobino (HbA1c) kiekį, taip pat sumažinti HOMA-IR atsparumo insulinui indeksą pacientams, sergantiems ikidiabetine liga. Kurkuminas gali padidinti audinių jautrumą insulinui, taip apsaugodamas nuo atsparumo insulinui ir 2 tipo diabeto atsiradimo.

Kurkuminas turi gerai dokumentuotų priešuždegiminių savybių. Įrodyta, kad reguliariai vartojant kurkuminą mažėja uždegimo žymenų, tokių kaip C reaktyvusis baltymas (CRP), interleukinas 1 (IL-1), interleukinas 6 (IL-6) ir naviko nekrozės faktorius alfa (TNF-alfa). Dabartiniai tyrimai rodo, kad kurkuminas gali turėti gydomąjį poveikį daugeliui civilizacijos ir lėtinių ligų, t. y. širdies ir kraujagyslių, neurodegeneracinėms, vėžio, osteoartrito ir nutukimo, depresijos, diabeto ir uždegiminių žarnyno ligų (ypač opinio kolito) atvejais.

Kurkumino papildai taip pat gali padėti mažinti svorį žmonėms, turintiems per didelį kūno riebalų kiekį. Kaupiami moksliniai įrodymai rodo, kad kurkumino vartojimas ne mažesne kaip 1000 mg per dieną doze mažiausiai du mėnesius gali turėti teigiamą poveikį mažinant kūno svorį, liemens apimtį (pilvinį nutukimą) ir visceralinių riebalų kiekį, kurie yra glaudžiai susiję su nealkoholine suriebėjusių kepenų liga.

Wzór chemiczny kurkuminy, miseczka i kapsułki z kurkuminą obok

Kurkuminas - biologinis prieinamumas

Kurkuminas yra organinis cheminis junginys, kuris tirpsta riebaluose, bet netirpsta vandenyje. Dėl šios priežasties kurkuminas, deja, žmogaus organizme yra prastai įsisavinamas. Eksperimentinių tyrimų su gyvūnų modeliais rezultatai parodė, kad kurkumino biologinis prieinamumas yra tik 1 %. Taigi, kaip matyti, viena iš pagrindinių problemų, susijusių su geriamuoju kurkumino vartojimu, yra mažas jo biologinis prieinamumas, kurį, atrodo, lemia ne tik prasta absorbcija, bet ir greitas metabolizmas bei greitas sisteminis šalinimas. Pastaraisiais metais buvo sukurta keletas metodų, kaip pagerinti kurkumino absorbciją iš virškinamojo trakto. Du veiksmingiausi ir dažniausiai rekomenduojami kurkumino absorbciją žarnyne didinantys metodai yra kurkumino derinimas su piperinu (juodųjų pipirų ekstraktu) ir kurkumino derinimas su lipidais. Įrodyta, kad iš daugelio komercinių kurkumino papildų didžiausias biologinis įsisavinamumas buvo kurkumino micelinės formos.

Kurkuminas su piperinu - koks jo poveikis?

Siekiant pagerinti kurkumino įsisavinimą žarnyne, rekomenduojama jį vartoti kartu su piperinu, pagrindiniu biologiškai aktyviu juodųjų pipirų komponentu, nes šis derinys siejamas su kurkumino biologinio įsisavinimo padidėjimu iki 2000 %. Rekomenduojama kurkuminą derinti su piperinu taip: 500 mg kurkumino ir 5,0-6,7 mg piperino tris kartus per dieną, iš viso 1500 mg kurkumino ir 15-20 mg piperino per dieną. Literatūroje taip pat nurodoma, kad kai kuriais atvejais, norint padidinti kurkumino biologinį prieinamumą, gali prireikti didelių 2000-4000 mg kurkumino dozių per dieną.

Kurkuminas - dozavimas

Remiantis turimais moksliniais įrodymais, nurodoma, kad kurkuminas turi sveikatą stiprinantį poveikį žmogaus organizmui, kai jo dozės svyruoja nuo 500 mg iki 3000 mg per dieną. Tiek didesnis, tiek mažesnis kurkumino papildų kiekis gali suteikti išmatuojamą naudą sveikatai. Kurkuminą reikia vartoti kaskart su maistu (pvz., po pusryčių).

Sources:

  • Askari G, Sahebkar A, Soleimani D ir kt.: Curcumin-piperine co-supplementation of curcumin-piperine efficacy on clinical symptoms, duration, severity, and inflammatory factors in COVID-19 outpatients: a randomized double-blind, placebo-controlled trial. Tyrimai. 2022 Jun 6;23(1):472.

  • Pawar KS, Mastud RN, Pawar SK, et al: Oral Curcumin With Piperine as Adjuvant Therapy for the Treatment of COVID-19: A Randomized Clinical Trial. Front Pharmacol. 2021 May 28;12:669362.

  • Hewlings SJ, Kalman DS: Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health (Kurkuminas: jo poveikio žmogaus sveikatai apžvalga). Maisto produktai. 2017 Oct 22;6(10):92.

  • Jakubczyk K, Drużga A, Katarzyna J, et al: Antioxidant Potential of Curcumin-A Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Antioksidantai (Bazelis). 2020 Nov 6;9(11):1092.

  • Tabrizi R, Vakili S, Akbari M, et al: The effects of curcumin-containing supplements on biomarkers of inflammation and oxidative stress: R.: Atsitiktinių imčių kontroliuojamų tyrimų sisteminė apžvalga ir metaanalizė. Phytother Res. 2019 Feb;33(2):253-262.