Nemokamas pristatymas į Lenkiją nuo 200 PLN. Nemokamas pristatymas į PL nuo 200 PLN Pristatymas per 24 valandas Pigus tarptautinis siuntimas Rinkoje nuo 2005 m. Blog Pagalba Kategorijos Gamintojai MENU Blog Pirkinių krepšelis

Jūsų pirkinių krepšelis tuščias!

Keletas žodžių apie kokosų aliejų

Keletas žodžių apie kokosų aliejų
09 Spalio mėn. 2024
Paskelbė: Mateusz Durbas Times Read: 516 Komentarai: 0

Dar visai neseniai kokosų aliejus buvo laikomas supermaistu, kuriam buvo priskiriama nauda sveikatai. Daugelis žmonių vis dar naudoja kokosų aliejų kepimui ir sveikų saldžių užkandžių ruošimui bei odos priežiūrai. Taigi išsiaiškinkime, kokiomis savybėmis pasižymi kokosų aliejus ir ar verta jį naudoti.

Kokosų aliejus - sudėtis

Kokosų aliejus - visame pasaulyje populiarūs valgomieji riebalai, išgaunami iš prinokusių kokosų minkštimo. Kokosų aliejų sudaro 82 % sočiųjų riebalų rūgščių, 6 % mononesočiųjų riebalų rūgščių (oleino rūgšties) ir 2 % polinesočiųjų riebalų rūgščių (linoleno rūgšties). Iš kokosų aliejuje vyraujančių sočiųjų riebalų rūgščių beveik pusę sudaro lauro rūgštis, o likusią dalį - miristo rūgštis (iki 21 %), palmitino rūgštis (beveik 10 %), stearino rūgštis (daugiau kaip 3 %) ir trumposios grandinės riebalų rūgštys.

Kokosų aliejaus rūšys ir savybės

Yra dvi pagrindinės kokosų aliejaus rūšys: kopros aliejus (džiovintas kokosų palmių sėklų minkštimas) ir pirmojo spaudimo kokosų aliejus. Abiejų rūšių kokosų aliejaus riebalų rūgščių profilis panašus. Pirmojo spaudimo kokosų aliejuje yra daugiau pieno rūgšties bakterijų (ypač Lactobacillus plantarum ir Lactobacillus paracasei) ir biologiškai aktyvių medžiagų, pasižyminčių gerai užfiksuotomis antioksidacinėmis savybėmis. Tai vitaminas E ir polifenoliniai junginiai. Nerafinuotas kokosų aliejus, naudojamas lokaliai, gali pasižymėti antimikrobinėmis savybėmis dėl jame esančių pieno rūgšties bakterijų, kurios gamina bakteriocinus - baktericidinį poveikį turinčias medžiagas.

Kur galima rasti kokosų aliejaus?

Kokosų aliejaus šiandien galima lengvai įsigyti didžiuosiuose prekybos centruose ir mažesnėse maisto prekių parduotuvėse. Parduotuvėse galima rasti pigesnio rafinuoto kokosų aliejaus, t. y. neturinčio specifinio kokosų skonio ir kvapo, ir brangesnio nerafinuoto, šalto spaudimo kokosų aliejaus (extra virgin), kuriam būdingas natūralus kokosų skonis ir kvapas. Kokosų aliejaus taip pat yra tokiuose maisto produktuose kaip modifikuoti pieno milteliai vaikams, minkštas margarinas (skirtas tepti ant duonos), sausainiai, vafliai, batonėliai, pralinės, šokoladas su įdaru, saldainiai, kreminiai padažai pietų patiekalams, kremai, skirti tepti ant duonos, ir veganiški tradicinio sūrio, gaminamo iš karvės ar kitų kanopinių gyvūnų pieno, atitikmenys. Maisto produktų gamintojai vis dažniau renkasi kokosų aliejų, kad pakeistų nesveiką palmių aliejų.

Ar kokosų aliejus naudingas širdžiai?

Dažnas kokosų aliejaus įtraukimas į mitybą gali prisidėti prie širdies ir kraujagyslių ligų vystymosi. Taip yra todėl, kad kokosų aliejus pasižymi dideliu sočiųjų riebalų rūgščių kiekiu, kurios didina mažo tankio lipoproteinų MTL (vadinamojo blogojo cholesterolio) kiekį kraujyje. Lėtinė didelė MTL frakcijos lipoproteinų koncentracija yra pagrindinė kraujagyslių aterosklerozės priežastis. Mažo tankio lipoproteinai (MTL) yra atsakingi už cholesterolio pernešimą iš kepenų į arterijų sieneles ir gali sukelti kraujagyslių obstrukciją bei vietinį uždegimą. Tyrimai aiškiai rodo, kad kokosų aliejus, palyginti su kitais augaliniais aliejais (pvz., rapsų, saulėgrąžų, dygminų, dygminų, alyvuogių aliejumi), gerokai padidina bendrojo cholesterolio, MTL frakcijos cholesterolio ir DTL frakcijos cholesterolio kiekį.

Stetoskop z tabliczką z napisem cholesterol

Kuo mityboje pakeisti kokosų aliejų?

Amerikos kardiologų draugijos duomenimis, kokosų aliejaus nereikėtų laikyti sveiku augaliniu riebalu, turinčiu teigiamą poveikį širdžiai ir kraujagyslėms. Visi žmonės, kurių kraujyje yra padidėjęs bendrojo cholesterolio ir MTL frakcijos cholesterolio kiekis, turėtų atsisakyti kokosų aliejaus ir rinktis ypač tyrą alyvuogių aliejų, šalto spaudimo rapsų aliejų, avokadų aliejų, geros kokybės minkštą margariną, humusą, avokadą ir nesūdytus bei nesaldintus riešutus, migdolus, sėklas ir kauliukus.

Kokosų aliejus gali būti naudingas odos ir plaukų sveikatai

Yra įrodymų, kad vietinis kokosų aliejaus naudojimas gali būti svarbus atopinio dermatito (AD) profilaktikai ir gydymui. Kokosų aliejus pasižymi priešuždegiminiu, antimikrobiniu ir priešgrybeliniu poveikiu, todėl gali sumažinti atopinio dermatito sunkumą ir pagerinti odos būklę. Be to, manoma, kad lokaliai naudojamas kokosų aliejus gali iš dalies apsaugoti odą nuo ultravioletinės (UV) spinduliuotės. Be to, kokosų aliejus gali užkirsti kelią plaukų pažeidimams, kuriuos sukelia baltymų netekimas atliekant plaukų priežiūros procedūras ir lėtinis UV spindulių poveikis. Tačiau norint patvirtinti teigiamą kokosų aliejaus poveikį plaukams ir odai, dar reikia atlikti daugiau tyrimų.

Kokosų aliejus gali užkirsti kelią dantų ėduonies atsiradimui

Literatūros duomenimis, burnos skalavimas kokosų aliejumi gali padėti pagerinti burnos sveikatą ir apsaugoti nuo dantų ėduonies atsiradimo. Tam rekomenduojama vieną valgomąjį šaukštą nerafinuoto (pirmojo spaudimo) kokosų aliejaus ištirpinti burnoje ir čiulpti 15 minučių, paskirstant jį po visą burną. Praėjus šiam laikui, kokosų aliejų išskalaukite į šiukšlių dėžę.

Šaltinis: Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija:

  • Unhapipatpong C, Shantavasinkul PC, Kasemsup V, et al: Tropinių aliejų vartojimas ir širdies ir kraujagyslių ligos: sisteminių apžvalgų ir metaanalizių apžvalga. Nutrients. 2021 May 4;13(5):1549.
  • Teng M, Zhao YJ, Khoo AL, et al: Impact of coconut oil consumption on cardiovascular health: a systematic review and meta-analysis (Kokosų aliejaus vartojimo poveikis širdies ir kraujagyslių sveikatai: sisteminė apžvalga ir metaanalizė). Nutr Rev. 2020 Mar 1;78(3):249-259.
  • Neelakantan N, Seah JYH, van Dam RM.: The Effect of Coconut Oil Consumption on Cardiovascular Risk Factors: A Systematic Review and Meta-Analysis of Clinical Trials. Circulation. 2020 Mar 10;141(10):803-814.
  • Unhapipatpong C., Shantavasinkul P., Warodomwichit D., et al: Oil Consumption and Cardiovascular Disease: An Umbrella Review of Systematic Reviews and Meta-Analyses. Curr Dev Nutr. 2020 Jun; 4(Suppl 2): 571.
  • Wallace TC.: Health Effects of Coconut Oil-A Narrative Review of Current Evidence (Kokosų aliejaus poveikis sveikatai - dabartinių įrodymų apžvalga). J Am Coll Nutr. 2019 Feb;38(2): 97-107.
  • Sacks FM.: Coconut Oil and Heart Health: Fact or Fiction? Circulation. 2020 Mar 10;141(10):815-817.
  • Jayawardena R, Swarnamali H, Ranasinghe P, et al: Health effects of coconut oil: Summary of evidence from systematic reviews and meta-analysis of interventional studies. Diabetes Metab Syndr. Mar-Apr 2021;15(2):549-555.