Vitaminas E - veikimas ir savybės

Vitaminas E - tai aštuonių riebaluose tirpių organinių junginių (tokoferolių ir tokotrienolių) grupė, kuri vadinama jaunystės vitaminu. Vitaminas E yra svarbi maistinė medžiaga tinkamam žmogaus organizmo funkcionavimui, nes veikia kaip stiprus antioksidantas ir daugelio medžiagų apykaitos procesų reguliatorius. Žmogaus organizmas negali pats pasigaminti vitamino E, todėl jo reikia gauti su maistu.
- Kokias funkcijas vitaminas E atlieka žmogaus organizme?
- Vitamino E poreikis
- Vitaminas E - maistiniai šaltiniai
- Vitamino E trūkumas
- Vitamino E pertekliaus poveikis
Kokias funkcijas vitaminas E atlieka žmogaus organizme?
Daugeliui žmonių įdomu, kokiomis savybėmis pasižymi vitaminas E ir kokį poveikį žmogaus organizmui daro jo papildai. Pasirodo, vitaminas E yra gerai žinomas antioksidantas, neutralizuojantis žalingą laisvųjų radikalų poveikį, todėl jis gali sumažinti riziką susirgti įvairiomis civilizacijos ligomis, įskaitant širdies ir kraujagyslių ligas (pvz., ateroskleroze, išemine širdies liga), neurodegeneracines ligas (Alzheimerio ir Parkinsono ligomis), vėžį (pvz., plaučių vėžiu, krūties vėžiu) ir akių ligas (katarakta). Be to, vitaminas E užtikrina tinkamą vyrų ir moterų lytinių organų ir imuninės sistemos ląstelių funkcionavimą bei reguliuoja tarpląstelinę signalizaciją. Vitaminas E teigiamai veikia vyrų vaisingumą, nes didina spermos koncentraciją ir gerina spermatozoidų judrumą. Vitaminas E taip pat apsaugo kraujagysles nuo pažeidimų, slopina trombocitų kaupimąsi ir apsaugo polinesočiąsias riebalų rūgštis nuo oksidacijos. Be to, vitaminas E teigiamai veikia odą, nes lėtina senėjimo procesus, gerina odos aprūpinimą krauju ir stiprina dermą sudarantį jungiamąjį audinį.
Vitamino E poreikis
Vitamino E poreikis priklauso nuo individualių savybių, tokių kaip amžius, lytis ir fiziologinė būklė, taip pat nuo funkcinių virškinamojo trakto pokyčių. Be to, vitamino E poreikiui įtakos turi vartojamo maisto rūšis, įskaitant kitų antioksidacinių vitaminų tiekimą ir vartojamų riebalų rūšį. Lenkijos normos dėl vitamino E, nustatytos pagal pakankamo suvartojimo lygį, nurodo, kad suaugę vyrai kasdien turėtų gauti 10 mg α-tokoferolio ekvivalento, o suaugusios moterys - 8 mg. Tik nėštumo ir žindymo laikotarpiu moterys turėtų gauti didesnį vitamino E kiekį, atitinkamai 10 mg ir 11 mg α-tokoferolio ekvivalento.
Vitaminas E - maistiniai šaltiniai
Vitamino E yra ir augaliniuose, ir gyvūniniuose produktuose. Pagrindiniai jo mitybos šaltiniai yra augaliniai aliejai, riešutai, sėklos, grūdų produktai, mėsa, žuvis, pienas ir jo produktai bei kai kurios daržovės ir vaisiai. Tarp produktų, kuriuose yra didžiausias vitamino E kiekis, yra šie:
- augaliniai riebalai, pvz., aliejai (pvz., saulėgrąžų, dygminų,
rapsų, kviečių gemalų, alyvuogių aliejus), minkštas margarinas,
sviestas. - migdolai, lazdyno riešutai, graikiniai riešutai, žemės riešutai.
- sėklos ir sėklos, pvz., saulėgrąžų sėklos, sezamo sėklos, moliūgų sėklos.
- grūdų produktai, pvz., kviečių sėlenos, avižiniai dribsniai, viso grūdo duona.
- daržovės ir vaisiai, pvz., špinatai, lapiniai kopūstai, brokoliai, gūžiniai kopūstai,
petražolės, paprikos, avokadai, mėlynės.
Vitamino E trūkumas
Kadangi vitamino E paprastai randama įvairiuose maisto produktuose, vitamino E trūkumas, atsirandantis dėl nepakankamai įvairios mitybos, pasitaiko palyginti retai. Vienas iš pagrindinių veiksnių, kurie iš tikrųjų gali sukelti vitamino E trūkumą, yra sutrikęs žarnyno riebalų pasisavinimas. Ypač didelė rizika atsirasti vitamino E trūkumui yra pacientams, sergantiems cistine fibroze, trumposios žarnos sindromu, cholestaze (sutrikęs tulžies nutekėjimas iš kepenų į dvylikapirštę žarną) ir egzokrininiu kasos nepakankamumu. Vitamino E trūkumas gali sukelti hemolizinę anemiją, regos sutrikimus, koordinacijos ir pusiausvyros sutrikimus, propriorecepcinio jutimo praradimą, dalinį refleksų išnykimą, kalbos sutrikimus ir kraujo krešulių bei embolijų susidarymą dėl sutrikusios trombocitų agregacijos.
Vitamino E pertekliaus poveikis
Perteklius nustatomas labai retai ir tik vartojant vitamino E papildų. Jis taip pat pasižymi mažu toksiškumu, nes žmogaus organizmas turi gerai išvystytus mechanizmus, neleidžiančius jam per daug kauptis. Vitamino E perteklius gali atsirasti, kai pakartotinai viršijama leistina didžiausia suvartojamo vitamino E norma, kuri suaugusiesiems yra 300 mg per dieną. Tuo tarpu 2 000 mg vitamino E per dieną laikoma toksiška paros norma. Vitamino E perteklius slopina trombocitų agregaciją ir gali sukelti kraujavimą. Taigi, vartojant dideles vitamino E dozes kartu su antikoaguliantais ar antitrombocitiniais vaistais, gali padidėti kraujavimo rizika, ypač jei vitamino K suvartojama mažai. Didelės vitamino E dozės taip pat gali padidinti širdies nepakankamumo ir hemoraginio insulto išsivystymo riziką. Be to, manoma, kad vitamino E perteklius gali sumažinti vėžiu sergančių pacientų radioterapijos ir chemoterapijos veiksmingumą.
Šaltiniai:
- Jarosz M., Rychlik E., Stoś K. ir kt.: Mitybos normos Lenkijos gyventojams ir jų taikymas. Nacionalinis visuomenės sveikatos institutas - Nacionalinis higienos institutas, 2020.
- Chen G, Wang J, Hong X ir kiti: Su maistu vartojamas vitaminas E gali sumažinti plaučių vėžio riziką: metaanalizės duomenys. Int J Clin Exp Med. 2015 Apr 15;8(4):6631-7.
- Abner EL, Schmitt FA, Mendiondo MS, et al: Vitamin E and all-cause mortality: a meta-analysis. Curr Aging Sci. 2011 Jul;4(2):158-70.
- Schürks M, Glynn RJ, Rist PM, et al: Effects of vitamin E on insult subtypes: metaanalysis of randomized controlled trials. BMJ. 2010 Nov 4;341:c5702.

Gatvės treniruotės - kas tai?
