Ar eritritolis yra geriausias saldiklis?

Eritritritolis yra saldiklis, priklausantis poliolių, t. y. poliolių (vadinamųjų cukraus alkoholių), grupei. Eritritritolį leista naudoti kaip maisto priedą su nuoroda E968. Daugelis sveikata ir figūra besirūpinančių žmonių mano, kad eritritolis yra geriausias saldiklis. Išsiaiškinkime, ar taip yra iš tikrųjų.
- Kas tai yra eritritolis?
- Kiek kalorijų turi eritritolis?
- Eritritritolis - sveikatą stiprinančios savybės
- Eritritritolio vartojimas
- Ar eritritolis saugus sveikatai?
Kas tai yra eritritolis?
Naudojamas kaip saldiklis eritritolis yra baltų, kristalinių ir bekvapių miltelių pavidalo, kurie lengvai tirpsta vandenyje. Eritritritolis gali būti gaunamas pramoniniu būdu iš kukurūzų ir kviečių krakmolo fermentinės hidrolizės ir fermentacijos būdu su įvairiomis mielių rūšimis, įskaitant Trigonopsis variabilis, Aurobasidium sp., Torula sp., Moniliela sp., Yarrowia lipolytica, Pseudozyma tsubakaensis ir Candida magnoliae. Be to, nedideliais kiekiais eritritolio natūraliai randama grybuose, kai kuriuose vaisiuose ir fermentuotuose produktuose**. **Eritritolio yra tokiuose produktuose kaip persikai, kriaušės, arbūzai, melionai, vynuogės, grybai, grietinėlės sūris, alus, vynas, sakė (ryžių vynas) ir sojų padažas.
Kiek kalorijų turi eritritolis?
Eritritritolis yra puikus saldiklis visiems, norintiems numesti svorio ir ilgainiui išlaikyti sveiką kūno svorį, nes jame yra pėdsakinis kalorijų kiekis. 1 g eritritolio yra tik 0,2 kcal, o 5 g eritritolio (t. y. viename plokščiame arbatiniame šaukštelyje) - tik 1 kcal. Tai reiškia, kad eritritolis yra 20 kartų mažiau kaloringas nei tradicinis valgomasis cukrus (1 g = 4 kcal, 5 g - plokščias arbatinis šaukštelis = 20 kcal). Dėl nedidelio kaloringumo eritritolį gali saugiai vartoti antsvorio turintys ir nutukę žmonės, kuriems rūpi sumažinti perteklinį kūno svorį. Eritritritolis yra vienas geriausių ir dažniausiai rekomenduojamų saldiklių, kurį galima reguliariai naudoti laikantis mažinamosios dietos.
Eritritritolis - sveikatą stiprinančios savybės
Kaip saldiklį eritritolį gali saugiai vartoti cukriniu diabetu ir atsparumu insulinui sergantys pacientai, nes jo glikemijos indeksas ir apkrova yra labai maži. Tai reiškia, kad reguliariai įtraukiant eritritolio į mitybą, gliukozės (cukraus) ir insulino kiekis kraujyje labai nepadidėja. Eritritritolis lėtina skrandžio ištuštinimą ir gliukozės absorbciją iš plonosios žarnos. Įrodyta, kad cukriniu diabetu sergantiems pacientams vartojant eritritolio po 20 g (4 arbatinius šaukštelius) per dieną dvi savaites, gerokai sumažėjo glikuoto hemoglobino (HbA1c) kiekis - nuo 8,5 iki 7,5 proc.
Tai puikus saldiklis, kuris nesukelia dantų ėduonies, nes burnoje jis nefermentuoja, todėl burnoje gyvenančios bakterijos jo negali paversti rūgštimis. Įrodyta, kad eritritolis netgi stabdo dantų ėduonies vystymąsi ir gali būti veiksmingesnis už kitus cukraus alkoholius, tokius kaip ksilitolis ir sorbitolis. Naudojant eritritolį kaip saldiklį, gali sumažėti apnašų kaupimasis ir slopinamas patogeninių bakterijų, pvz: Streptococcus mutans, Streptococcus salivarius, Streptococcus sobrinus ir Streptococcus sanguinis. Tyrimas parodė, kad reguliariai vartojančių eritritolį seilėse buvo mažiau kariesogeninių bakterijų Streptoccocus mutans, kurios sukelia dantų ėduonį. Eritritritolio vartojimas turi gerai dokumentuotą teigiamą poveikį vaikų ir suaugusiųjų burnos sveikatai.
Taip pat yra požymių, kad eritritolis gali sumažinti cirkuliuojančio alkio hormono grelino koncentraciją ir padidinti sotumą po valgio, o tai siejama su dideliu eritritolio osmoliškumu, palyginti su sacharoze ir kitais nemaistiniais saldikliais. Be to, nurodoma, kad eritritolis gali turėti teigiamą poveikį kraujagyslių endotelio funkcijai 2 tipo diabetu sergantiems pacientams.
Eritritritolio vartojimas
Eritritritolis yra karščiui atsparus saldiklis, todėl gali būti sėkmingai naudojamas gaminant ir kepant, įskaitant pyragus, omletus, blynus, koldūnus, pyragaičius ar pudingus. Tačiau dažniausiai eritritolis naudojamas namuose kaip sveikas saldiklis vietoj tradicinio valgomojo cukraus kavoje, arbatoje, vaisių gaminiuose, kokteiliuose, kepiniuose ir desertuose. Maisto pramonėje eritritolis (ant pakuotės žymimas E968) dažniausiai naudojamas kaip saldiklis mažai kalorijų turinčiuose arba sumažinto cukraus kiekio maisto produktuose (pvz., leduose, kakavos ir šokolado gaminiuose, rauginto pieno produktuose, uogienėse, drebučiuose, želė, marmeladuose, gėrimuose, kramtomojoje gumoje).
Ar eritritolis saugus sveikatai?
Eritritritolis yra žmogaus sveikatai saugus saldiklis, tai įrodo JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) vadinamasis GRAS statusas, kuris reiškia, kad eritritolis yra junginys, visuotinai pripažintas saugiu. Tyrimai parodė, kad eritritolis neturi kancerogeninio, mutageninio ar genotoksinio poveikio, todėl eritritolio leistina paros dozė (LPD) nenustatyta. Be to, eritritolis taip pat neturi teratogeninių savybių, t. y. nedaro žalingo poveikio vaisiui, todėl jį saugiai gali vartoti nėščios ir krūtimi maitinančios moterys. Be to, skirtingai nuo kitų saldiklių, priskiriamų cukraus alkoholių kategorijai (polioliai, pvz., ksilitolis, sorbitolis ar laktitolis), eritritolis neturi tokio stipraus vidurius laisvinančio poveikio, todėl reguliariai vartojamas saikingais kiekiais nesukelia viduriavimo, pilvo pūtimo, pilvo skausmo ar pernelyg didelio žarnyno dujų kiekio.
Šaltiniai:
-
Mazi TA, Stanhope KL.: Eritritritolis: nuodugnus jo potencialo būti naudingu mitybos komponentu aptarimas. Nutrients. 2023 Jan 1;15(1):204.
-
Regnat K, Mach RL, Mach-Aigner AR.: Eritritritol as sweetener-wherefrom and whereto? Appl Microbiol Biotechnol. 2018 Jan;102(2):587-595.
-
Wölnerhanssen BK, Meyer-Gerspach AC, Beglinger C, et al.: Metabolic effects of the natural sweeteners xylitol and erythritol: A comprehensive review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(12):1986-1998.
-
Bordier V, Teysseire F, Schlotterbeck G, et al.: Effect of a Chronic Intake of the Chronic Intake of the Natural Sweeteners Xylitol and Erythritol on Glucose Absorption in Humans with Obesity. Nutrients. 2021 Nov 5;13(11):3950.
-
Bordier V, Teysseire F, Senner F, et al: Absorption and Metabolism of the Natural Sweeteners Erythritol and Xylitol in Humans: A Dose-Ranging Study (Bordier V, Teysseire F, Senner F, et al. Int J Mol Sci. 2022 Aug 30;23(17):9867.

Nuo kurio baltymo turėčiau pradėti?
