Nemokamas pristatymas į Lenkiją nuo 200 PLN. Nemokamas pristatymas į PL nuo 200 PLN Pristatymas per 24 valandas Pigus tarptautinis siuntimas Rinkoje nuo 2005 m. Blog Pagalba Kategorijos Gamintojai MENU Blog Pirkinių krepšelis

Jūsų pirkinių krepšelis tuščias!

Cinamonas - stebuklingas prieskonis

Cinamonas - stebuklingas prieskonis
09 Spalio mėn. 2024
Paskelbė: Mateusz Durbas Times Read: 521 Komentarai: 0

Cinamonas yra gerai žinomas ir vertinamas prieskonis, turintis būdingą skonį ir kvapą, išgaunamas iš cinamono medžio žievės. Kaip prieskonis cinamonas naudojamas ne tik saldiems kepiniams, bet ir rytiniams avižiniams dribsniams bei košėms ir pietų patiekalams su mėsa. Cinamone yra daug įvairių biologiškai aktyvių medžiagų, pasižyminčių sveikatą stiprinančiomis savybėmis.

Kiniškas ar Ceilono cinamonas?

Cinamonas išgaunamas iš įvairių cinamono medžių rūšių žievės, tačiau populiariausios yra dvi rūšys: Ceilono cinamonas(Cinnamomum zeylanicum) ir kininis cinamonas(Cinnamomum cassia). Ceilono cinamonas daugiausia gaunamas iš Šri Lankos, Madagaskaro, Sundos salų, Mauricijaus ir Indijos. Tuo tarpu kininis cinamonas, kurio dažniausiai galima įsigyti Lenkijos maisto prekių parduotuvėse, daugiausia auginamas pietų Kinijoje, taip pat Vietname ir Birmoje. Kiniškas cinamonas yra daug pigesnis už Ceilono cinamoną ir pasižymi intensyvesniu aromatu bei ryškesniu aštriu ir pikantišku skoniu. Be to, kiniškas cinamonas yra tamsesnis, kietesnis ir šiurkštesnis, palyginti su Ceilono cinamonu. Tačiau svarbiausias skirtumas tarp šių dviejų cinamono rūšių yra junginių, vadinamų kumarinais, kuriems priskiriamas kepenis žalojantis poveikis, kiekis. Cejlono cinamone kumarinų yra apie 250 kartų mažiau nei kiniškame cinamone, todėl jis labiausiai rekomenduojamas kaip prieskonis įvairiems patiekalams gardinti.

Cinamonas - maistinė vertė

Cinamonas yra geras daugelio įvairių medžiagų, pasižyminčių plačiu biologinio ir farmakologinio aktyvumo spektru, šaltinis. Daugelis žmonių cinamoną laiko stebuklingu prieskoniu dėl jame esančių polifenolių, pasižyminčių stipriomis antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis. Vieni svarbiausių antioksidantų, esančių cinamone, yra katechinai ir fenolinės rūgštys, tokios kaip cinamono rūgštis, vanilino rūgštis, galo rūgštis, kofeino rūgštis, protokatechuinė rūgštis, p-kumaro rūgštis, siringo rūgštis, ferulo rūgštis ir hidroksibenzoinė rūgštis. Cinamono medžio žievėje natūraliai esantys kumarinai ir cinamaldehidas daugiausia lemia cinamono skonį ir kvapą. Manoma, kad polifenoliai ir cinamaldehidas lemia didžiąją dalį sveikatai naudingų medžiagų, reguliariai įtraukiant cinamoną į mitybą.

Cinamonas - savybės

Cinamono sudėtyje yra daug bioaktyvių junginių, pasižyminčių antioksidacinėmis savybėmis, kurie apsaugo organizmą nuo žalingo reaktyvių deguonies rūšių poveikio ir gali sumažinti įvairių su civilizacija susijusių ligų išsivystymo riziką. Dabartiniai tyrimai rodo, kad cinamonas gali turėti teigiamą poveikį kraujospūdžiui, jautrumui insulinui, gliukozės ir lipidų kiekiui kraujyje, daugiausia pacientams, turintiems medžiagų apykaitos sutrikimų. Be to, profesinėje literatūroje rašoma, kad cinamonas gali teigiamai veikti neurodegeneracines ligas ir vėžį, taip pat palengvinti reumatoidinio artrito ir menstruacijų skausmo simptomus. Tyrimai in vitro ir su eksperimentiniais gyvūnų modeliais parodė, kad cinamonas pasižymi antioksidacinėmis, priešuždegiminėmis, antibakterinėmis, antivirusinėmis ir priešgrybelinėmis savybėmis.

Cinamonas - kur įsigyti ir kaip vartoti?

Cinamono, kaip prieskonio, paprastai galima įsigyti maisto prekių parduotuvėse miltelių pavidalu arba viso - lazdelių, supakuotų į paketėlį. Deja, gamintojai ir platintojai ne visada pateikia informaciją, kokios rūšies cinamonas yra pakelyje. Didžiojoje daugumoje rinkoje esančių produktų tai yra pigiausias kiniškas cinamonas, tačiau vis dėlto prieš perkant verta atidžiai perskaityti etiketę ir galbūt pasiteirauti gamintojo ar platintojo. Vaistinėse ir internetinėse parduotuvėse taip pat nesunku rasti maisto papildų, kurių sudėtyje yra cinamono ekstrakto, dažniausiai kapsulių, tablečių ar miltelių pavidalu. Kita vertus, aromaterapijos entuziastai šiandien vaistinėse ir vaistinėse gali lengvai įsigyti cinamono aliejaus, kuris puikiai tinka vonioms ir masažams. Cinamono, kaip prieskonio, galima dėti į avižinius dribsnius, košes, ryžius su vaisiais (pvz., obuoliais), sveikus desertus, o rudenį ir žiemą - į šildančias arbatas.

Cinamonas - kontraindikacijos

Cinamono, kaip prieskonio, didžioji dauguma žmonių gali saugiai vartoti ne daugiau kaip 1 arbatinį šaukštelį (4 g) per dieną. Tačiau ypač atsargūs turėtų būti žmonės, kurie reguliariai vartoja vaistus (pvz., antidiabetinius ir antikoaguliantus), nes cinamonas, vartojamas kaip prieskonis ar maisto papildas, gali sąveikauti su kai kuriais vaistais, sustiprindamas jų poveikį arba sukeldamas galimą šalutinį poveikį. Per didelis cinamono kiekis kai kuriems žmonėms gali sukelti viduriavimą, pykinimą, vėmimą ir padidėjusį prakaitavimą ar net alergines reakcijas (liežuvio ar dantenų patinimą ir deginimo pojūtį burnoje). Maisto papildų, kurių sudėtyje yra cinamono, reikėtų vartoti tik gamintojo rekomenduojamomis dozėmis ir iš patikimo šaltinio, nes vartojami per dideliais kiekiais jie dėl kumarino kiekio gali pažeisti kepenis.

Šaltiniai:

  • Kutbi E.H., Sohouli M.H., Fatahi S., et al: The beneficial effects of cinnamon among patients with metabolic diseases: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized-controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2022; 62 (22): 6113-6131.
  • Hadi A., Campbell M.S., Hassani B., et al: The effect of cinnamon supplementation on blood pressure in adults: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr ESPEN. 2020; 36: 10-16.
  • Mousavi S.M., Karimi E., Hajishafiee M., et al: Anti-hypertensive effects of cinnamon supplementation in adults: A systematic review and dose-response Meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020; 60 (18): 3144-3154.
  • Zare R., Nadjarzadeh A., Zarshenas M.M.: Efficacy of cinnamon in patients with type II diabetes mellitus: A randomized controlled clinical trial. Clin Nutr. 2019; 38 (2): 549-556. doi:10.1016/j.clnu.2018.03.003
  • Brancheau D., Patel B., Zughaib M.: Ar cinamono papildai sukelia ūminį hepatitą? Am J Case Rep. 2015; 16: 250-254.