Vitaminas B1 ir kraujotakos sistema - kokios sąsajos?

Pirmasis iš B grupės vitaminų - tiaminas. Jis šiek tiek slepiasi tokių žvaigždžių kaip folio rūgštis ir B12 šešėlyje, tačiau yra ne mažiau svarbus mūsų sveikatai. Jis daug prisideda prie energijos apykaitos, širdies veiklos ir nervų sistemos, todėl jo nereikėtų pamiršti. Sužinokite, kaip veikia vitaminas B1, kaip jis veikia kraujotakos sistemą ir kokiuose maisto produktuose jo ieškoti.
- Kas yra vitaminas B1?
- Vitaminas B1 kraujotakos sistemai
- Vitamino B1 trūkumas
- Natūralūs vitamino B1 šaltiniai maiste
Kas yra vitaminas B1?
Vitaminas B1 yra tiaminas(angl. thiamine) ir buvo atrastas dar 1911 m. Tai vienas iš tirpių vitaminų, įeinančių į B grupės vitaminų kompleksą. Su jo trūkumu susijusios ligos buvo pastebėtos dar X a. Kinijoje, o tai lėmė specifinė šios tautos mityba, kurioje daug rafinuotų ryžių. Tiksli tiamino struktūra nustatyta 1933 m., o pirmoji jo sintezė atlikta 1936 m. Tiamino tyrimai turi ilgą istoriją, nes tai vienas pirmųjų atrastų vitaminų.
Pasisavintas tiaminas organizme virsta aktyvia forma - tiamino pirofosfatu (TPP). Kaip kofermentas jis dalyvauja angliavandenių ir aminorūgščių katabolizme. Praktinės vitamino B1 savybės daugiausia yra palaikyti:
- normalią širdies veiklą,
- energijos apykaitą,
- veiksmingą nervų sistemos veiklą,
- normalias psichologines funkcijas.
Maisto papilduose vitaminas B1 dažniausiai būna dviejų formų:
- tiamino mononitratas,
- tiamino hidrochloridas.
Lenkijoje leidžiama tiamino paros dozė maisto papilduose yra 100 mg, tačiau klinikiniuose tyrimuose dažnai buvo vartojamos terapiškai didesnės dozės.
Vitaminas B1 kraujotakos sistemai
Tiamino trūkumas yra ne tik dažnas širdies ir kraujagyslių ligomis sergančių pacientų simptomas, bet ir gali turėti įtakos šių sutrikimų vystymuisi ir prognozei. Širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems pacientams verta apsvarstyti galimybę atlikti tiamino trūkumo patikrą. Įtraukti vitamino B1 papildų pacientams ir rizikos grupei priklausantiems asmenims gali būti labai naudinga.
Iš esmės tiaminas padeda širdžiai tinkamai funkcionuoti, o dėl jo trūkumo pagreitėja širdies veikla ir net padidėja jos dydis. Visi žinome, koks svarbus yra šis organas, todėl neverta pamiršti pakankamo tiamino kiekio kasdienėje mityboje.
Daug žinoma apie teigiamą tiamino poveikį sutrikimams, atsirandantiems prieš aterosklerozės vystymąsi. Sutrikęs lipidogramų santykis (per daug MTL, per mažai DTL), kraujagyslių uždegimas ir sutrikusi endotelio funkcija - visi šie procesai priklauso nuo tiamino prieinamumo ir gali būti palaikomi papildant jį maisto papildais arba didinant jo kiekį maiste.
Vitaminas B1 taip pat turi ryškų poveikį smegenų kraujotakai. Yra žinoma, kad jis gerina pacientų po išeminio insulto būklę. Šiame kontekste veikimo mechanizmai dar nėra iki galo išaiškinti, tačiau tikėtina, kad tiamino poveikis smegenų endotelio funkcijai vaidina svarbų vaidmenį.
Nepakankamas tiamino prieinamumas skatina medžiagų apykaitos sutrikimus, kurie glaudžiai susiję su kraujotakos sutrikimu. Tai daugiausia insulino gamybos ir cukraus apykaitos sutrikimai, dėl kurių padidėja diabeto ir nutukimo rizika.
Vitamino B1 trūkumas
Tiamino trūkumas daugiausia sukelia neurologinius simptomus. Dėl sunkaus šio vitamino trūkumo susergama beri-beri liga, kai atsiranda nervinių ląstelių ir raumenų funkcijos sutrikimų. Simptomai apima bendrą silpnumą ir kūno skausmus, taip pat kraujotakos sutrikimus.
Stiprus tiamino trūkumą lemiantis veiksnys yra piktnaudžiavimas alkoholiu. Tai sukelia Korsakovo psichozę arba Vernickio encefalopatiją. Kitas dažnas veiksnys, didinantis riziką, yra diuretikų vartojimas.
Tiamino trūkumas didina įvairių širdies ir kraujagyslių ligų, dislipidemijos, lėtinio vaskulito, miokardo infarkto, širdies nepakankamumo, nutukimo, I ir II tipo diabeto, depresijos riziką.
Natūralūs vitamino B1 šaltiniai maiste
Gausūs tiamino šaltiniai maiste yra: grūdų produktai, mėsa (jautiena ir kiauliena), riešutai ir sėklos, mielės.
Kita vertus, rafinuoti ryžiai, rafinuoti kvietiniai miltai, pienas, daržovės ir vaisiai yra skurdūs tiaminu.
Verta prisiminti, kad intensyvus terminis apdorojimas mažina maisto produktuose esančio tiamino kiekį.
Šaltiniai:

Berberinas - savybės ir poveikis cukraus apykaitai
