Cinkas - savybės, trūkumo simptomai, papildai

Cinkas yra cheminis elementas, būtinas tinkamam daugelio organizmo sistemų funkcionavimui. Jis ypač svarbus nervų sistemai, taip pat imuninei ir kraujotakos sistemoms. Jis taip pat yra svarbi fermentų, reguliuojančių baltymų ir riebalų apykaitą, sudedamoji dalis, kuri gali sukelti sveikatos sutrikimų, pavyzdžiui: anemiją, nervų sistemos sutrikimus.
- Cinkas - savybės
- Kokios yra cinko normos?
- Maisto produktai, kuriuose gausu cinko
- Cinko trūkumo simptomai
- Cinko papildai
Cinkas - savybės
Cinkas yra būtinas žmogaus mikroelementas, įeinantis į daugiau kaip 300 fermentų sudėtį. Jis dalyvauja baltymų, angliavandenių ir riebalų apykaitoje bei energijos apykaitoje. Jis būtinas baltymų sintezei, hormonų (testosterono, insulino, tiroksino - T4) gamybai, ląstelių membranų stabilumui palaikyti, lytinių liaukų funkcijai ir normaliai centrinės nervų sistemos veiklai. Jis taip pat dalyvauja alkoholio apykaitoje, vitamino A metabolizme, organizmo imuninėje apsaugoje, skonio ir kvapo suvokime bei tarpląsteliniame bendravime. Svarbu pažymėti, kad žmogaus organizmas neturi galimybės kaupti cinko atsargų, todėl svarbu reguliariai gauti šio mikroelemento su maistu.
Kokios yra cinko normos?
Pagal šiuo metu galiojančias Lenkijos gyventojų mitybos normas, kurias parengė Nacionalinis visuomenės sveikatos institutas - Nacionalinis higienos institutas, rekomenduojama cinko paros norma (RPN) yra tokia:
- Kūdikiams iki 6 mėn. amžiaus - 2 mg (AI - pakankamas suvartojimo lygis),
- kūdikiams nuo 7 iki 11 mėnesių - 3 mg,
- vaikams nuo 1 iki 3 metų - 3 mg,
- vaikams nuo 4 iki 9 metų - 5 mg,
- 10-12 metų berniukams ir mergaitėms - 8 mg,
- 13-18 metų mergaitėms - 9 mg,
- berniukams nuo 13 iki 18 metų - 11 mg,
- 19 metų ir vyresniems vyrams - 11 mg,
- 19 metų ir vyresnėms moterims - 8 mg,
- Nėščioms moterims iki 19 metų - 12 mg,
- vyresnėms nei 19 metų nėščiosioms - 11 mg,
- Žindančioms moterims iki 19 metų - 13 mg,
- Žindančioms vyresnėms nei 19 metų moterims - 12 mg.
Maisto produktai, kuriuose gausu cinko
Maisto produktai, kuriuose itin gausu cinko, yra šie: jūros gėrybės (pvz., omarai, austrės, krabai), kepenys, moliūgų sėklos, karčioji kakava ir kakavos preparatai (pvz., karčiasis šokoladas su dideliu kakavos masės kiekiu), fermentiniai sūriai (pvz., "Gouda" ir "Emmentaler" sūriai), rupių grūdų produktai (pvz.avižiniai dribsniai, grikiai, viso grūdo ruginė duona, musli, kviečių sėlenos ir kviečių gemalai), kepimo mielės, riešutai, migdolai, sėklos (pvz., linų sėmenys, saulėgrąžų sėklos), moliūgų sėklos, kiaušiniai, mėsa (pvz., jautiena, kiauliena, aviena, paukštiena) ir sausieji ankštiniai augalai. Verta pažymėti, kad cinką organizmas daug geriau pasisavina iš gyvūninės kilmės produktų nei iš augalinės kilmės produktų, kuriems būdingi fitatai, mažinantys cinko biologinį prieinamumą. Kitos maistinės medžiagos, turinčios neigiamą poveikį įsisavinimui, yra oksalo rūgštis, neheminė geležis, varis ir kai kurios maistinių skaidulų frakcijos (pvz., netirpūs ligninai). Teigiamą poveikį absorbcijai iš virškinamojo trakto turi šie komponentai: gyvūniniai baltymai, tam tikros aminorūgštys (pvz., asparaginas) ir organinės rūgštys (pvz., citrinų, obuolių).
Cinko trūkumo simptomai
Jei mityba yra įvairi ir gerai subalansuota, vidutiniškai per parą suvartojama nuo 10 iki 20 mg cinko, o tai, remiantis dabartinėmis Lenkijos gyventojų mitybos normomis, nekelia didelės rizikos dėl šio mikroelemento trūkumo ar pertekliaus. Tačiau, kai ilgą laiką maitinamasi labai ribotai, mažai kalorijų turinčiais ir (arba) mažos maistinės vertės maisto produktais, kasdien su maistu gaunamo cinko gali nepakakti organizmo poreikiams patenkinti. Dažniausi cinko trūkumo simptomai suaugusiesiems yra odos pažeidimai, plaukų slinkimas, sutrikęs žaizdų gijimas, pablogėjęs uoslės ir skonio pojūtis, susilpnėjęs imunitetas, naktinis aklumas ir užkrūčio liaukos bei limfmazgių atrofija.
Cinko papildai
Dabartiniai tyrimai rodo, kad cinko papildai su maistu gali sutrumpinti peršalimo trukmę maždaug 33 %. Peršalimo ligomis sergantys pacientai šio elemento turėtų pradėti vartoti per 24 valandas nuo pirmųjų simptomų atsiradimo. Yra tam tikrų įrodymų, leidžiančių manyti, kad cinku praturtinti maisto papildai gali sumažinti ūmių virusinių kvėpavimo takų infekcijų išsivystymo riziką suaugusiems žmonėms, kuriems greičiausiai netrūksta cinko. Taip pat nustatyta, kad virusinėms kvėpavimo takų infekcijoms gydyti vartojamas cinkas sutrumpina simptomų trukmę ir iki trečios dienos sumažina jų sunkumą. Be viso to, neseniai atliktos metaanalizės, apimančios penkis tyrimus, kuriuose iš viso dalyvavo 1398 dalyviai, rezultatai parodė, kad cinko vartojimas su maistu buvo susijęs su 43 % mažesniu pacientų, sergančių COVID-19, mirtingumu. Tačiau ne visi iki šiol atlikti tyrimai įtikinamai įrodo teigiamą cinko poveikį jos eigai. Įdomu tai, kad taip pat yra tam tikrų požymių, jog cinku praturtinti maisto papildai gali prisidėti prie vidutinio svorio mažinimo antsvorio turintiems ir nutukusiems asmenims, neturintiems gretutinių ligų.
Cinko papildai - geriausiai biologiškai prieinamos formos
Vaistiniuose preparatuose ir maisto papilduose cinkas dažniausiai randamas citrato, gliukonato arba oksido pavidalu. Geriausiai biologiškai pasisavinamos gliukonato ir citrato formos, o cinko oksido - tik šiek tiek. Jei reikia papildomo maisto papildo, geriausia rinktis preparatą, registruotą kaip nereceptinis vaistas, nes vaistų gamintojai, prieš pradėdami prekiauti vaistais, privalo įrodyti jų veiksmingumą ir (arba) saugumą.
Šaltiniai:
- Sanna A., Firinu D., Zavattari P. ir kt.
Autoimunitetas: sisteminė apžvalga ir metaanalizė. Maistinės medžiagos. 2018
Jan 11;10(1):68. - Khorsandi H., Nikpayam O., Yousefi R., et al: Zinc supplementation improves body weight management, inflammatory biomarkers and insulin resistance in individuals with obesity: a randomized, placebo-controlled, double-blind trial. Diabetol Metab Syndr. 2019 Dec 2;11:101.
- Abdollahi S, Toupchian O, Jayedi A, et al: Zinc Supplementation and Body Weight: A Systematic Review and Dose-Response Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Adv Nutr. 2020 Mar 1;11(2):398-411.
- Wang MX, Win SS, Pang J., et al: Zinc Supplementation Reduces Common Cold Duration among Healthy Adults: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials with Micronutrients Supplementation. Am J Trop Med Hyg. 2020 Jul;103(1):86-99.
- Jarosz M., Rychlik E., Stoś K. et al: Mitybos normos Lenkijos gyventojams ir jų taikymas. Nacionalinis visuomenės sveikatos institutas - Nacionalinis higienos institutas, 2020.
- Hunter J, Arentz S, Goldenberg J ir kt. cinkas suaugusiųjų ūminių virusinių kvėpavimo takų infekcijų profilaktikai ar gydymui: greita sisteminė atsitiktinių imčių kontroliuojamų tyrimų apžvalga ir metaanalizė. BMJ Open. 2021 Nov 2;11(11):e047474.
- Tabatabaeizadeh SA.: Cinko papildai ir mirtingumas nuo COVID-19: metaanalizė. Eur J Med Res. 2022 May 23;27(1):70.

Ašvaganda - veiksmingas papildas nuo streso
