Baltymų papildų su sojų baltymais privalumai ir trūkumai

Nurodoma, kad veganai suvartoja mažiau baltymų nei besilaikantys tradicinės mitybos. Todėl daugelis sportininkų, besilaikančių augalinės mitybos, reguliariai naudojasi baltymų papildais, įskaitant sojų baltymų izoliatą. Apžvelkime pagrindinius baltyminių papildų, kurių pagrindą sudaro sojų baltymų izoliatas, privalumus ir trūkumus.
- Kas tai yra sojų baltymai?
- Sojos baltymai - sveikatą stiprinančios savybės
- Ar sojų baltymai padeda auginti raumenų masę?
- Sojų baltymai gali sąveikauti su vaistais
- Sojų baltymai gali neigiamai veikti skydliaukę
- Sojų baltymai priskiriami prie stiprių alergenų
Kas tai yra sojų baltymai?
Sojų baltymai, kaip rodo pavadinimas, gaunami iš sojų pupelių(Glycine max L. Merrill), kurios yra svarbus baltymų šaltinis veganų ir vegetarų mityboje. Įrodyta, kad sojų baltymų aminorūgščių sudėtis yra gera, todėl jie turi didelę biologinę vertę. Sojų baltymai yra gausus lizino šaltinis, labai gerai virškinami ir įsisavinami. Literatūroje nurodoma, kad sojos baltymų PDCAAS (baltymų aminorūgščių virškinamumo indeksas) yra 1,0 ir atrodo, kad jie prilygsta išrūgų baltymų izoliatui (WPI - Whey Protein Isolate). Tačiau, atsižvelgiant į sojoje natūraliai esančias antinutrientines medžiagas (pvz., fitino rūgštį ir tripsino inhibitorius), kurios riboja tam tikrų maistinių medžiagų įsisavinimą, išrūgų baltymų izoliatas yra pranašesnis už sojų baltymus pagal DIAAS - virškinamųjų nepakeičiamųjų aminorūgščių indeksą. Kita vertus, sojų baltymai paprastai yra pigesni už išrūgų baltymus (WPC ir WPI), todėl jų dažnai dedama į fiziškai aktyviems žmonėms skirtus baltyminius batonėlius sojų baltymų izoliato pavidalu.
Sojos baltymai - sveikatą stiprinančios savybės
Tyrimai rodo, kad sojų baltymai gali prisidėti prie kraujo lipidų profilio gerinimo ir širdies ir kraujagyslių ligų, ypač išeminės širdies ligos, rizikos mažinimo). Nustatyta, kad 13 g arba 50 g gyvulinės kilmės baltymų (pvz., riebios raudonos mėsos) mityboje pakeitus tokiu pat kiekiu sojų baltymų, atitinkamai 3,6 proc. ir 6,0 proc. sumažėja MTL frakcijos cholesterolio (vadinamojo "blogojo" cholesterolio) kiekis. Nurodoma, kad laikymasis dietos, kurioje kasdien gaunama bent 25 g sojos baltymų, gali turėti teigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sistemos rodikliams, daugiausia lipidogramai (cholesterolio ir trigliceridų kiekio kraujyje tyrimams). 46 tyrimų, kuriuose dalyvavo moterys po menopauzės, metaanalizės rezultatai parodė, kad sojų baltymai, kurių sudėtyje yra izoflavonų (fitoestrogenų), reikšmingai sumažina šių rodiklių koncentraciją kraujyje:
-
trigliceridų (vidutiniškai 5,04 mg/dl),
-
bendrojo cholesterolio (vidutiniškai 3,02 mg/dl),
-
MTL frakcijos cholesterolio (vidutiniškai 3,27 mg/dl),
-
apolipoproteinas B (Apo B).
Naujausi moksliniai pranešimai taip pat rodo, kad soja ir sojos produktai gali sumažinti CRP (uždegimo žymenį) ir gliukozės kiekį kraujyje nevalgius 2 tipo cukriniu diabetu sergantiems pacientams bei sumažinti sistolinį kraujospūdį hipertenzija sergantiems žmonėms (virš 135 mmHg).
Ar sojų baltymai padeda auginti raumenų masę?
Baltymų papildų, kurių pagrindą sudaro sojų baltymų izoliatas, dabar galima lengvai įsigyti, jų kaina gana patraukli ir jie populiarūs tarp sportininkų, besilaikančių veganiškos dietos. Sojos baltymų izoliatas plačiai naudojamas geriamiesiems maisto preparatams dėl didelio baltymų kiekio, neutralaus skonio ir puikių emulsinių savybių. Sojų baltymų izoliato milteliuose yra vidutiniškai 80 g baltymų (24 g vienoje porcijoje) ir nedidelis kiekis angliavandenių, riebalų ir maistinių skaidulų. Lyginant su išrūgų baltymais, sojų baltymuose yra mažiau nepakeičiamųjų aminorūgščių (NCAA) 1 g, ypač mažiau šakotosios grandinės aminorūgščių(BCAA) - leucino, izoleucino ir valino. Neseniai gauti duomenys parodė, kad tris mėnesius vartojant sojų arba išrūgų baltymus, kuriuose yra 2 g leucino, nesitreniruojantiems asmenims (pradedantiesiems) reikšmingai padidėjo raumenų jėga ir liesoji kūno masė, tačiau tarp grupių reikšmingų skirtumų nebuvo. Sojos baltymai gali palaikyti jėgos ir raumenų masės vystymąsi tokiu pat mastu kaip ir išrūgų baltymai, ypač jei vartojami tokiais kiekiais, kuriuose yra pakankamai leucino. Todėl, norint pasiekti panašų fiziologinį poveikį (skeleto raumenų jėgos ir masės vystymąsi) kaip ir išrūgų baltymai, patartina vartoti šiek tiek daugiau sojų baltymų.
Sojų baltymai gali sąveikauti su vaistais
Gerai žinoma, kad sojų baltymai gali trukdyti levotiroksino - vaisto, dažniausiai vartojamo hipotirozei gydyti, - įsisavinimui. Todėl levotiroksiną vartojantys pacientai turėtų daryti mažiausiai 4 valandų pertrauką tarp vaisto vartojimo ir valgio, kurio sudėtyje yra sojos ir jos produktų, valgymo. Be to, sojų baltymai gali sąveikauti su geležimi, varfarinu (antikoaguliantu) ir monoaminooksidazės inhibitoriais (vaistais, dažniausiai vartojamais netipinei depresijai ir Parkinsono ligai gydyti).
Sojų baltymai gali neigiamai veikti skydliaukę
Sojos baltymai gali turėti neigiamą poveikį skydliaukės funkcijai, daugiausia žmonėms, kuriems nustatyta hipotirozė, ir tiems, kurie su maistu negauna pakankamai jodo. Tyrimų rezultatai parodė, kad sojų izoflavonai veikia skydliaukės funkciją slopindami skydliaukės peroksidazės (TPO), dalyvaujančios skydliaukės hormonų, t. y. trijodtironino (T3) ir tiroksino (T4), susidaryme, aktyvumą. Dažnai vartoti sojų baltymų nerekomenduojama žmonėms, kuriems trūksta jodo ir yra skydliaukės funkcijos sutrikimų, taip pat nėščioms moterims ir pacientams, vartojantiems levotiroksiną.
Sojų baltymai priskiriami prie stiprių alergenų
Sojosbaltymai gali įjautrinti alergiškus sojos baltymams žmones, todėl jie apskritai neturėtų vartoti sojos ir jos produktų (įskaitant baltyminius papildus, kurių pagrindą sudaro sojos baltymų izoliatas). Sojos baltymus į mitybą reguliariai įtraukiantiems žmonėms, alergiškiems sojai, gali pasireikšti įvairūs šalutiniai poveikiai, iš kurių dažniausi yra šie:
-
viduriavimas,
-
pilvo skausmas,
-
pykinimas ir vėmimas,
-
dilgėlinė,
-
angioneurozinė edema,
-
egzema,
-
kvėpavimo sutrikimai,
-
burnos alergijos sindromas,
-
galvos skausmas ir svaigulys
-
raumenų ir skeleto nusiskundimai,
-
menstruacinio ciklo sutrikimai (moterims).
Šaltiniai:
-
Reynolds K, Chin A, Lees KA ir kt.: Sojos baltymų papildų poveikio serumo lipidams metaanalizė. Am J Cardiol. 2006 Sep 1;98(5):633-40. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16923451/
-
Michelfelder AJ.: Soja - visavertis baltymų šaltinis. Am Fam Physician. 2009 Jan 1;79(1):43-7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19145965/
-
Rogerson D.: Vegan dietos: praktiniai patarimai sportininkams ir sportuojantiems. J Int Soc Sports Nutr. 2017 Sep 13;14:36. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28924423/
-
Asbaghi O, Ashtary-Larky D, Mousa A, et al: The Effects of Soy Products on Cardiovascular Risk Factors in Patients with Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-analysis of Clinical Trials. Adv Nutr. 2022 Mar;13(2):455-473. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34591084/
-
Petersen KS.: The Dilemma With the Soy Protein Health Claim (Dilema su teiginiu apie sojos baltymų sveikumą). J Am Heart Assoc. 2019 Jul 2;8(13):e013202. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6662348/
-
Moradi M, Daneshzad E, Azadbakht L.: The effects of isolated soy protein, isolated soy isoflavones and soy protein containing isoflavones on serum lipids in postmenopausal women: A systematic review and meta-analysis. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(20):3414-3428 . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31858808/.
-
van den Berg LA, Mes JJ, Mensink M, et al: Protein quality of soy and the effect of processing: A quantitative review. Front Nutr. 2022 Sep 27;9:1004754. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36238463/
-
https://www.ais.gov.au/nutrition/supplements/group_a#isolated_protein_supplement

Kas yra kreatino monohidratas ir kaip jis veikia?
