Nemokamas pristatymas į Lenkiją nuo 200 PLN. Nemokamas pristatymas į PL nuo 200 PLN Pristatymas per 24 valandas Pigus tarptautinis siuntimas Rinkoje nuo 2005 m. Blog Pagalba Kategorijos Gamintojai MENU Blog Pirkinių krepšelis

Jūsų pirkinių krepšelis tuščias!

Augaliniai flavonoidai mityboje ir papildų vartojime - kas jie yra ir kokios jų savybės?

Augaliniai flavonoidai mityboje ir papildų vartojime - kas jie yra ir kokios jų savybės?
10 Spalio mėn. 2024
Paskelbė: Łukasz Szostko Times Read: 868 Komentarai: 0

Dėl ko augalai yra sveiki žmonėms? Vitaminai? Mineralai? Skaidulos? Be abejo, bet yra dar kai kas - flavonoidai. Šios natūralios medžiagos suteikia augalams apsaugą, o žmonėms - daugybę sveikatai naudingų savybių. Jų stiprumas reiškia, kad maisto papildai su izoliuotais flavonoidais turi daugybę entuziastų, o mokslininkai nuolat tyrinėja galimą jų panaudojimą medicinoje. Šiame straipsnyje aptarsime, kas yra flavonoidai, kaip jie veikia ir ką valgyti, kad jų gautume. Skaitykite iki galo!


Flavonoidų apibrėžimas ir savybės

Flavonoidai - tai grupė natūralių medžiagų, turinčių kintamą fenolinę struktūrą. Jie yra viena iš būdingiausių augaluose randamų medžiagų kategorijų. Augaluose jie atlieka daug funkcijų, daugiausia apsauginių. Jie gerai žinomi dėl savo teigiamo poveikio žmogaus sveikatai.

Flavonoidai dėl struktūrinės struktūros skirtumų skirstomi į kelis pogrupius[1], tarp jų:

  • antocianinus,
  • chalkonai,
  • flavanonus,
  • flavonus,
  • flavonoliai,
  • izoflavonai.

Biologiniu požiūriu flavonoidai yra antriniai metabolitai, kurių pagrindą sudaro benzopirono žiedas, turintis fenolinių arba polifenolinių grupių įvairiose padėtyse.

Iki šiol išskirta ir identifikuota daugiau kaip 10 000 flavonoidinių junginių[2]. įspūdinga, tiesa?

Kam augalams reikalingi flavonoidai?

Daugelis flavonoidų junginių yra intensyvios spalvos ir kartu yra pigmentas, suteikiantis spalvą žiedams ar kitoms augalo dalims. Iš dalies jie taip pat suteikia gėlėms aromatą. Tai vienos iš savybių, kuriomis flavonoidai padeda augalams daugintis. Savo savybėmis jie vilioja apdulkintojus, skatindami juos vizualiai ir uosle.

Flavonoidai apsaugo augalus nuo įvairių biotinių ir abiotiniųstresų ir veikia kaip unikalūs UV filtrai, veikia kaip signalinės molekulės, fitoaleksinai, detoksikuojančios medžiagos ir antimikrobinės apsaugos junginiai. Jie atlieka svarbų vaidmenį mažinant atsparumą šalčiui, atsparumą sausrai ir gali atlikti funkcinį vaidmenį augalų aklimatizacijai prie karščio ir atsparumą šalčiui. Todėl jie yra savotiški vidiniai augalų adaptogenai.

Galbūt ankstesnėje pastraipoje jus suintrigavo terminas "fitoleksinas"? Na, kai kurie flavonoidai netgi suteikia augalams apsauginį poveikį nuo plėšrūnų. Fitoaleksinai yra medžiagos, kurias augalai gamina didesniais kiekiais reaguodami į patogenų atakas. Daugelis flavonoidų išsivystė kaip biologiškai aktyvūs junginiai, kurie sąveikauja su nukleino rūgštimis ar baltymais ir pasižymi antimikrobinėmis, insekticidinėmis ir farmakologinėmis savybėmis[1]. dėl šios priežasties kai kurie flavonoidai, nors daugiausia naudojami žmonių sveikatai stiprinti, taip pat gali būti naudojami žemės ūkyje kaip pesticidai.

Flavonoidų tyrimų istorija

Mokslinėse duomenų bazėse galima rasti daugybę publikacijų, kuriose pateikiami in vitro ir in silico tyrimų, susijusių su įvairiais flavonoidais, rezultatai. Šiandien vis daugiau šių ikiklinikinių tyrimų metu nustatytų savybių patvirtinama atliekant klinikinius tyrimus su žmonėmis. Vis dar reikia nueiti ilgą kelią, kad būtų visapusiškai ištirtos visos galimybės, kurias mums suteikia flavonoidų vartojimas tiek kasdienėje mityboje, tiek vartojant papildus. Tačiau šios informacijos verta laukti!

Tiek moksliniams tyrimams, tiek maisto papildams dauguma flavonoidų išskiriami iš augalų. Tačiau dabar esame pasiekę tokį etapą, kai in vitro technologijos leido naujai pažvelgti į augalų ląstelių audinių kultūrų gebėjimą gaminti tuos pačius vertingus cheminius junginius kaip ir pirminiai augalai[1]. Augalų audinių kultūrų metodų, skirtų flavonoidams gaminti, pažanga pranoko lūkesčius. Dėl to gali būti, kad netolimoje ateityje izoliuotų flavonoidų pasiūla rinkoje gerokai padidės, todėl maisto papildai su natūraliais flavonoidais taps dar prieinamesni. Tokiu būdu didesnė gyventojų dalis galėtų pasinaudoti šių antioksidantų prevencinių ir sveikatą stiprinančių savybių gausa.

Augaliniai flavonoidų šaltiniai

Jų randama daugelyje maisto produktų, pvz:

  • vaisiuose,
  • daržovėse
  • grūduose,
  • žievėje,
  • šaknyse
  • stiebai,
  • gėlės,
  • arbata,
  • vynas.

Toliau pateiktoje lentelėje rasite išsamesnės informacijos, kuriuose produktuose galima rasti konkrečių flavonoidų pogrupių

Tabelka z informacją w jakich produktach można znaleźć konkretne podgrupy flawonoidów

Dėl jų gausaus paplitimo vaistažolėse, daržovėse ir vaisiuose praktiškai kiekvienas, kuris stengiasi sveikai maitintis, automatiškai pasinaudoja daugybe flavonoidų savybių, pats to nesuvokdamas.

Labai koncentruoti augalų ekstraktai, kuriuose yra iki 99 % flavonoidų, naudojami maisto papildams gaminti.Warzywa i owoce zawierające flawonoidy

Flavonoidų biologinis poveikis ir poveikis sveikatai

Tyrimais pastebėtas flavonoidų potencialas apima antioksidacines, priešuždegimines, antimutagenines ir priešvėžines savybes, kartu su jų gebėjimu moduliuoti pagrindinių ląstelių fermentų funkcijas. Apsauga nuo virusų, alerginių reakcijų neutralizavimas ir net vėžinių procesų neutralizavimas - tai dar vienos tyrimais pastebėtos savybės, nors jos jau būdingesnės konkrečioms flavonoidų grupėms ir atstovams. Atskirų flavonoidų tyrimai pateikia tvirtų įrodymų, kad daržovių ir vaisių mityboje turėtų būti kuo daugiau.

Toliau pateiktame paveikslėlyje pavaizduotos išsamios flavonoidų savybės, įskaitant konkrečius biocheminius mechanizmus.

Grafika przedstawiająca szczegółowe właściwości flawonoidów

Grafiko šaltinis - PMID: 28620474

Antioksidacinės savybės

Organizmo ląstelėms ir audiniams nuolat gresia laisvųjų radikalų ir reaktyviųjų deguonies formų žala. Didžiausią grėsmę kelia lipidų peroksidacija, dėl kurios pažeidžiamos ląstelių membranos.

Laisvieji radikalai ir reaktyviosios deguonies rūšys susidaro vykstant normaliai deguonies apykaitai, todėl kasdienis jų susidarymas yra visiškai normalus ir nekenksmingas, jei organizme palaikoma pusiausvyra, gaunant pakankamai antioksidantų. Tai apima ir paties organizmo gaminamus antioksidacinius fermentus, ir iš maisto gaunamus antioksidantus, pavyzdžiui, flavonoidus.

Beveik kiekviena flavonoidų grupė gali veikti kaip antioksidantas. Atrodo, kad flavonai ir katechinai stipriausiai apsaugo organizmą nuo reaktyvių deguonies formų[1]. Antioksidacinės savybės yra pagrindinis mokslininkų susidomėjimo flavonoidų tyrimais objektas ir yra daugelio klinikiniais tyrimais nustatytų sveikatą stiprinančių savybių pagrindas.

Priešuždegiminis poveikis

Ūmus, trumpalaikis uždegimas, kurį sukelia konkretus dirgiklis, gali ištraukti organizmą iš ne vieno gniaužto. Problema kyla, kai uždegimas išlieka ilgą laiką, net ir tada, kai jis nėra stiprus. Jį galima palyginti su atstatomųjų sistemų laikymu nuolatinėje parengtyje, be galimybės pailsėti ir be jokios aiškios priežasties. Anksčiau ar vėliau įvyksta perkrova, ir daugėja įrodymų, kad lėtinis uždegimas yra atsakingas už didžiulį sergamumą vadinamosiomis "gyvenimo būdo ligomis".

Iš tyrimų žinome, kad daugelis flavonoidų yra stiprūs kelių fermentų, pavyzdžiui, ksantino oksidazės (XO), ciklooksigenazės (COX), lipoksigenazės ir fosfoinozitido 3-kinazės, inhibitoriai[1]. Todėl priešuždegiminį poveikį lemia skirtingi mechanizmai, o vartojant kelis produktus, kurių sudėtyje yra skirtingų pogrupių flavonoidų, gali būti pasiektas visapusiškesnis poveikis organizmo uždegimui valdyti.

**SKOCZYLAS Krążenie** to produkt w pełni naturalny, wolny od konserwantów, przeciwzbrylaczy i sztucznych barwników.

Poveikis nervų sistemai

Palyginti neseniai atlikti įvairių augalų metabolitų tyrimai parodė, kad flavonoidai gali atlikti svarbų vaidmenį smegenų fermentų ir receptorių sistemose. Taip jie gali daryti reikšmingą poveikį centrinei nervų sistemai, pavyzdžiui, užkirsti kelią neurodegeneracijai, susijusiai su Alzheimerio ir Parkinsono ligomis. Neuroprotekciniam poveikiui, be kita ko, įtakos turi minėtos priešuždegiminės ir antioksidacinės flavonoidų savybės, tačiau tuo jų vaidmuo nesibaigia.

Kai kurie flavonoidai veikia slopindami fermentą acetilcholinesterazę[1]. Tai fermentas, kuris skaido neuromediatorių acetilcholiną. Jį slopinant padidėja acetilcholino prieinamumas sinapsėse. Kadangi šis neuromediatorius labai svarbus atminties formavimosi procesuose, flavonoidai gali padėti smegenų sveikatai. Flavonoidų ir jų darinių naudojimas Alzheimerio ligos, kuri siejama su susilpnėjusia acetilcholino funkcija, profilaktikai ir gydymui yra daugelio tyrimų objektas. Neatmetama galimybė, kad ateityje koks nors flavonoidų darinys sėkmingai pateks į farmacijos rinką kaip veiksminga Alzheimerio ligos gydymo priemonė.

Poveikis širdies ir kraujagyslių sistemai

Labai įdomus ryšys tarp flavonoidų vartojimo ir širdies ir kraujagyslių ligų rizikos. Keletas tyrimų parodė, kad žmonėms, vartojantiems daug flavonoidų, mirtingumo nuo širdies ir kraujagyslių ligų rizika sumažėja net 18 %[2]. be kita ko, pastebėta, kad vartojant daug flavonoidų sumažėja arterijų standumas. Keletas tyrimų taip pat pateikė patikimų antikoaguliacinio poveikio požymių.

Antivirusinės ir antimikrobinės savybės

Flavonoidai yra viena iš augalų kovos su patogeniniais mikroorganizmais priemonių, todėl panašiu būdu jie gali padėti ir žmonėms. Kai kurie iš jų pasižymi antibakterinėmis, priešgrybelinėmis ir antivirusinėmis savybėmis.

Kvercetinas, naringeninas, hesperetinas ir katechinas, be kita ko, pasižymi įvairaus laipsnio antivirusiniu aktyvumu[1]. jie veikia kai kurių RNR ir DNR virusų dauginimąsi ir užkrečiamumą. Kvercetinas ir apigeninas yra vieni geriausiai ištirtų flavonoidų, pasižyminčių antimikrobiniu aktyvumu[1].

Praktinis flavonoidų vartojimas ir papildai

Pagrindiniai flavonoidų šaltiniai yra daržovės ir vaisiai, nors kai kurių jų lengviausia gauti vartojant būtent ankštines daržoves, riešutus ar arbatą. Tačiau gausus daržovių ir vaisių vartojimas užtikrina didelį įvairių flavonoidų kiekį.

Rekomenduojamas paros vaisių ir daržovių kiekis yra ne mažiau kaip 400 gramų, iš kurių daržovės yra gausesnės už vaisius. Tačiau optimalus poveikis sveikatai pasiekiamas suvartojant 800 gramų, ir tokį kiekį rekomenduoja ekspertai.

Tačiau tam tikrais atvejais galima gauti naudos papildomai vartojant izoliuotų flavonoidų. Dažniausiai vartojamų flavonoidų pavyzdžiai:

  • kvercetinas,
  • apigeninas,
  • rutinas,
  • fisetinas,
  • baikaleinas,
  • izoflavonų kompleksai,
  • antocianinų kompleksai.

Kad papildų vartojimas būtų veiksmingas, geriausia rinktis konkrečius flavonoidus pagal individualius poreikius ir lūkesčius. Pavyzdžiui:

  • kvercetinas yra populiarus pasirinkimas tarp tų, kurie kovoja su alergijomis ir histamino pertekliumi,
  • apigeniną vartoja žmonės, kurių tikslas - stabdyti senėjimą,
  • sojų izoflavonai yra populiarus papildas moterims po menopauzės,
  • iš uogų išgaunamus antocianinus palaiko tie, kurie nori palaikyti imunitetą ir smegenų sveikatą.

Flavonoidai kosmetikoje ir farmakologijoje

Flavonoidų savybės gali būti naudingos ne tik geriant, bet ir tepant ant odos. Kai kurie iš jų naudojami kaip odos priežiūros produktų, kosmetikos ir senėjimą stabdančių priemonių sudedamosios dalys. Patartina naudoti natūralios ir veiksmingos sudėties kosmetiką.

Kita vertus, farmakologijoje įžvelgiama galimybė panaudoti kai kurių flavonoidų cheminius skeletus, siekiant sukurti dar didesnio biologinio aktyvumo jų darinius. Taip mokslininkai gali sustiprinti flavonoidams būdingas natūralias savybes ir sukurti naujus vaistus, kurie, be kita ko, būtų naudojami neurologijoje, onkologijoje, kardiologijoje ir daugelyje kitų medicinos sričių.

Santrauka

Flavonoidai - tai gausi grupė medžiagų, randamų augaluose ir suteikiančių jiems apsaugą bei didesnes augimo ir dauginimosi galimybes. Kita vertus, žmonėms jie teikia daug naudos sveikatai, pavyzdžiui, teigiamai veikia nervų sistemą, mažina lėtinį uždegimą ar apsaugo nuo laisvųjų radikalų pertekliaus. Nors flavonoidų kasdien daugiausia gauname iš vaisių ir daržovių, tam tikrais atvejais papildomi papildai gali suteikti papildomos naudos. Populiarių flavonoidų papildų pavyzdžiai: kvercetinas, rutinas, apigeninas ir hesperidinas.

Šaltiniai: